Vesić: Na Kopaniku i Zlatiboru vlada haos, počinjemo da uvodimo red

IZVOR: RINA/MONDO/GORAN SIVAČKI

Ministar građevinarstva Goran Vesić najavio je da će se zelena gradnja podstaći izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kojima će se ubrzati procedure, tako što će informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavati i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata.

„Investitori će moći sami da prikupljaju saglasnost, koja će biti elektronska, a sve državne zgrade, kao i objekti preko 10.000 kvadrata će se graditi sa sertifikatom zelene gradnje“, rekao je Vesić za današnji „Blic“.

Kako je precizirao, lokalne samouprave dobiće zadatak koju teritoriju moraju da pokriju planovima, a ako to ne učine, država će da uradi za njih.

„Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem“, kazao je ministar.

Vesić se složio s ocenama da na Kopaoniku i Zlatiboru trenutno vlada urbanistički haos.

„Zato ćemo u izmene Zakona o planiranju i izgradnji uneti da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže ministarstvo. To su rešenja koja su početak uvođenja reda“, kazao je Vesić.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button