Nišlija osvojio prvo mesto na Tuzla Brain Week Congress-u

Od 29. do 31. marta održan je osmi kongres biomedicinskih nauka TBW – 2021, pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Tema ove godine je bila „Putovanje u centar mozga“. Sasvim neočekivano, prvu nagradu na kongresu dobio je Nišlija, Goran Maksić, student pete godine medicine u Nišu.

Tokom studiranja sam se bavio temama koje mene interesuju, a jedna od oblasti je bila i neurohirurgija – navodi Goran za portal Objektivni.rs – tako sam volontirao godinu i po dana na odeljenju za neurohirurgiju na Univerzitetskom Kliničkom centru Niš. Pored toga, volontirao sam i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć 10 meseci kako bih još više unapredio svoje kliničko znanje i rad sa pacijentima“.

Njegovu ambiciju i talenat prepoznala je prof. dr Svetlana Apostolović, sa kardiologije. Počeo je da joj asistira u kliničkom radu sa pacijentima kao i u kliničkim studijama u vezi sa ispitivanjem pouzdanosti i bezbednosti lekova. U isto vreme ga je privukao i rad na mikrobiologiji sa imunologijom, gde mu u susret izlazi prof. dr Predrag Stojanović. Sa njim je sarađivao u pisanju radova.

Možda me za neurohirurgiju podsvesno veže i splet negativnih okolnosti u porodici. Naime, moj otac je dva puta operisao lumboišijalgiju i diskurs herniju usled čega je postao potpuni invalid“, dodaje Maksić.

Ovo, kao i profesionalna znatiželja, bili su razlog da iskaže interesovanje za kongres u Tuzli. Od organizatora je dobio poziv da prezentuje neki od svojih naučnih radova koji nisu usko povezani sa neuronaukom. Odlučio se za rad na temu „Ispitivanje karakteristika i pouzdanosti mikrobioloških testova u dijagnozi infekcija izazvanih Clostridium difficile“. Važnost postavljanja pravovremene dijagnoze ove gram pozitivne, sporogene bakterije je od velikog značaja, jer izaziva gastrointenstinalne poremećaje. Simptomi su dijareja, kao i bolovi u stomaku i dehidratacija. Interesantno je to što se najčešće javlja kod hospitalizovanih pacijenata i ljudi koji dugo koriste antibiotike.

Bitno mi je bilo da učestvujem na kongresu i da prezentujem svoj rad, ali nisam očekivao nikakvu nagradu, posebno zato što nije bila u vezi sa ovogodišnjom temom“, ističe laureat.

Izbor je bio ograničen čemu svedoči i to što je primljeno samo 18 radova iz celog sveta. Goran Maksić je svojim radom predstavljao Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitetski klinički centar Niš i Institut za Javno Zdravlje Niš.

Sem ovoga, Goran Maksić je autor i koautor pet radova na poljima mikrobiologije i imunologije, infektivnih bolesti, neurohirurgije, kao i kardiologije i endokrinologije.

3 Komentara

  1. Iskreno,obradovani smo svi u selu Vranista,Dragas,Gora.Od srca cestitam nasem dragom doktoru Goranu.Cestitam i njegovim roditeljima kao i deki Sezairu i babi Vajdi.Sa Dr Goranom, Gora dobila laureta kojim se neskrivenom radosću ponosimo.Dragi dr Gorane,cestitamo ti i zelimo jos distignuca u naci koju si odabrao.

  2. Bravooo. Dobila i njegova Gornja Ljubata (po majku). Tako treba. Samo napred, nek nam je ziv i zdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button