UŽASAN PRIZOR: Limom plovi plastika i hiljade kubika otpada

Najkritičnija tačka Potpećko jezero

Reka Lim, Foto: RINA

Nova godina, a stara i izgleda nikad završena priča. Na desetine hiljada kubika smeća ponovo je preplavilo reku Lim, a najkritičnija tačka svakako je Potpećko jezero. Postavljene lančanice štite koliko mogu, a pripadnici Ekološkog udruženja „Jastreb“ odmah nakon praznika, nastavljaju sa akcijom čišćenja.

„Smeće koje je dospelo do brane je očišćeno, i sada se sija. Uklanjanje otpada kod same lančanice nastavljamo odmah nakon praznika. Sve je odvezeno u Regionalnu deponiju Duboko, nakon čega su nam vraćena stabla koje smo prosledili kotlarnici na drvnu sečku i time dobili višestruke uštede. Sa prvim lepim danima teške mašine koje čekaju na obalama Lima spremne su da nastave uklanjanje i vrate sjaj najlepšoj reci u nekadašnjoj Jugoslaviji“, rekao je za RINU Siniša Laković.

RINA
foto: RINA

Postavljene lančanice su uspele da zadrže oko 10.000 kubika smeća koje se trenutno nalaze na reci, a koje su nanele bujične poplave koje su stigle iz Crne Gore, i spreči da svo smeće doće do hidrocentrale Potpeć, i nastavi dalje ka Bosni i Hercegovini.

Tokom poplavnog talasa do reke Lim stigne oko 15.000 kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase.

RINA
foto: RINA

„U poslednjem većem dotoku beležili smo i preko 600 metara u sekundi. Ranije se otpad zadržavao na samoj brani hidroelektrane. Sada, neka tri kilometra iznad same brane imamo lančanicu koja je zadržala to smeće. Mislim da je ovo međudržavni problem jer veći deo otpada dolazi iz Republike Crne Gore“, ranije je izjavio Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidrocentrala.

 

 

Izvor: espreso.co.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button