Sve više domaćinstava na jugu bavi se seoskim turizmom

Foto A. Vasiljević

U informacionom sistemu e-turista evidentirano 730 gazdinstava što je za 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ruralni turizam Srbije se, među domaćim turistima, tokom pandemije nametnuo kao prioritetan turistički proizvod, što je doprinelo tome da on doživi pravi preporod i gotovo je izvesno da će se i dalje kretati uzlaznom linijom. Tome u prilog svedoči podatak da je trenutno u informacionom sistemu e-turista evidentirano 730 gazdinstava koja se bave seoskim turizmom što je za 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kaže za „Politiku” Husein Memić, ministar turizma i omladine. O ekspanziji ovog vida turizma najbolje govori podatak da, osim  Vojvodine i zapadne Srbije, odnosno okoline Užica, Čajetine, Ivanjice, Kosjerića, Arilja u kojima je bio početak seoskog turizma, sve više poseta ima i u selima istočne i južne Srbije, posebno u opštinama na Staroj planini, pre svega sa pirotske strane.

– Kao nove destinacije za ruralni turizam treba spomenuti i okolinu Vlasine, Frušku goru, Irig i sela u okolini Vršca. To je nagovestilo i pokretanje preduzetništva i samozapošljavanja u ruralnom turizmu Srbije, naročito ženskog dela populacije i mladih. U ovom trenutku na raspolaganju je oko 320 miliona dinara kreditnih podsticaja za unapređenje kvaliteta turističke ponude, a za ovu vrstu pozajmica, između ostalih, mogu da konkurišu i registrovana gazdinstva koja se bave seoskim turizmom za izgradnju ili adaptaciju smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta – navodi Memić.

Upitani koja turistička mesta u Srbiji su u prethodnoj godini imala najveći rast i koliko je uopšte domaćih turista odmaralo na domaćim destinacijama, iz Ministarstva turizma i omladine odgovaraju da je domaći turizam procvetao. U 2022. je u našoj zemlji prvi put turistički putovalo rekordnih dva miliona građana ili 250.000 više nego do pandemije, a najveći podsticaj tom rezultatu dali su vaučeri koji su se pokazali kao odlično rešenje za promociju domaćeg turizma. Iz resornog ministarstva napominju da je najbolja ilustracija za to Sokobanja koja je za građane Srbije destinacija broj jedan u pogledu ostvarenih noćenja.

– Slede Vrnjačka Banja, Zlatibor, Beograd i Kopaonik. Među najposećenijim su Lukovska i Prolom Banja, zatim Čačak, Novi Sad, Tara i Banja Vrdnik. Inače, Banja Vrdnik i Fruška gora su tokom pandemije bile među najbrže rastućim destinacijama u zemlji – kaže ministar turizma i omladine. Tokom pandemije je inače zabeležen veliki rast broja turista u seoskim domaćinstvima, a ovaj trend se očigledno zadržao i dalje jer su i naši građani uvideli da u Srbiji ima mnogo mesta u kojima mogu da odmaraju i za manje novca.

Ministar Memić najavio je nedavno da će u maju ili junu biti odobreno dodatnih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Vaučeri su, objasnio je on, potrebni domaćoj privredi i turizmu, jer su se generalno pokazali kao najdelotvorniji instrument za razvoj destinacija. Oni su doprineli produžavanju broja dana provedenih na odmoru u Srbiji, ali je još važnije da su mnogi vlasnici smeštaja upravo zbog ulaska u sistem vaučera izašli iz sive zone i prešli u legalne tokove poslovanja. Prvi vaučeri su, da podsetimo, podeljeni početkom januara. Da postoji veliko interesovanje za subvencionisanim odmorom u Srbiji ukazali su i predstavnici udruženja „Moja Srbija” koji su još u januaru pozvali vladu da odobri dodatni broj vaučera, jer je mnogo zainteresovanih građana za ovakav sistem odmora.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button