Počelo hlađenje tržišta: Cene nekretnina padaju

Rast cena i nestabilnost obeležili su tržišta nekretnina širom sveta tokom cele 2022. godine. I dok se mnogi pitaju kada kreće hlađenje tržišta, čini se da je ono već počelo i u Evropi i u Americi. Pojedini zvaničnici sada najavljuju oštriji pad, prvo na tržištu zakupa, a to bi moglo da ima i dalji epilog na celokupno tržište.

Foto: shutterstock, Roman Babakin

Istina jeste da dok je god tražnje, i dok je ona u odnosu na ponudu veća, treba očekivati i rast cena. U poslednje vreme ovaj odnos u mnogim zemljama, pa i u Srbiji poljuljale su veće cene stambenih kredita, ali i sporija gradnja. Činjenica jeste i da je u građevinarstvu inflacija uzela danak, da hlađenje lagano kreće i da je sve više građana koji se uzdržavaju od investicije. Nije međutim takvo ponašanje i pravilo i sve je stvar od zemlje do zemlje.

Dženet Jelen, američka ministarka finasija juče je bila vrlo konkretna. Hlađenje tržišta najavila je vrlo konretnim rečima i rečenicom da se očekuje da će cene nekretnina pasti u narednih 6 meseci.

„Cene nekretnina za iznajmljivanje pašće u narednih šest meseci, što bi takođe doprinelo generalnom poboljšanju situacija“, kazala je američka ministarka finansija, govoreći o tome da snažno tržišta rada i napredak u obuzdavanju inflacije jesu pokazatelji koji „ulivaju veliku nadu“.

S druge strane, stručnjaci i analitičari smatraju da evropsko tržište nekretnina prolazi kroz vrlo loš i turbulentan period. Vrednost nekretnina drastično je porasla tokom prošle i ranijih godina, a sada se hlađenje vidi u sve više zemalja. Cena kvadrata u pojedinim zemljama pala je u proseku za 15 odsto. Kako se čini za sada, najviše u Švedskoj.

Švedska

Pad vrednosti nekretnina već je stigao u Švedsku. Švedska se trenutno suočava sa jednim od najtežih padova kada su nekretnine u pitanju, i taj pad preti da se još više produbi. Cene kuća već su niže za 12 odsto, a procene su da bi ovaj procenat mogao da ide i preko 20. Stručnjaci kažu da tržište nekretnina u Švedskoj prolazi kroz „dramatične promene“.

Foto:shutterstock; Nova.rs

Grčka

Iako Grčka važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija, cene nekretnina nisu toliko visoke kada uporedimo sa drugim državama u Evropi. Kuće sa placem kreću se od 55.000 evra, dok se apartmani mogu naći i za 39.000 evra, čak i manje. Za grčko tržište nekretnina kaže se da je stabilno i u ovom trenutku nema procena da bi moglo da bude značajnijih promena.

Francuska

Francuska je još jedna od država Evrope u kojoj je došlo do pada vrednosti nekretnina. Polovina od 35 najvećih gradova u Francuskoj beleži pad cena od 3 odsto u proseku u odnosu na poslednja tri meseca.

Velika Britanija

Kada govorimo o Velikoj Britaniji, situacija je vrlo slična kao kod ostalih država u Evropi, mada pad vrednosti je procentualno manji nego u Francuskoj. Prosečna cena kuće u ovoj državi pala je za 2,3 odsto prošlog meseca, što je najbrža stopa u poslednjih 14 godina, dok su kirije porasle.

U Srbiji i regionu stabilno

Kada je reč o Srbiji, trend rasta cena nekretnina zadržao se tokom čitave prošle godine, a kako za sada stvari stoje postoji mogoćnost da se sličan trend nastavi i u ovoj godini. Najveća poskupljenja beleži Beograd, što je i očekivano. U novembru 2022. izdato je 2. 782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Građevinski sektor evrozone pretrpeo je najveći pad od kada je pandemija dovela do zastoja u ekonomiji 2020. godine. Aktivnost je opala u sve tri najveće ekonomije Evrozone: Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Poslednja tri meseca 2022. godine bila su najgori kvartalni učinak indeksa od aprila 2020. kada je građevinska aktivnost poremećena zbog pandemije.

Crna Gora

Kod komšija cene nekretnina i dalje rastu. U Crnoj Gori je cena kvadrata porasla je za 40 odsto. Kvadrat apartmana i stanova u Podgorici kreće se od 1.600 evra , pa do oko 2.000 najviše. Na moru je kvadrat poskupeo i više od 40 odsto – garsonjera od 35 kvadrata košta u proseku 250.000 evra. Ocena je da se u Crnoj Gori cene i dalje drže.

Hrvatska

Pandemija korona virusa, a onda i rat u Ukrajini te energetska kriza, zaustavili su puno toga u Hrvatskoj ali ne i tržište nekretnina. Tržište nekretnina u Hrvatskoj do pre tri meseca, ne samo da je bilo aktivno nego su i cene nekretnina otišle u nebo. Drugim rečima beležene su rekordne cene nekretnina.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button