Konflikt Vege zajednice i ljubitelja pečenih prasića – da li će biti festivala?

Shutterstock/Jaroslav Moravcik

Manifestacija „Sepra fest“ koja je trebalo da se održi prošle nedelje u Aranđelovcu, otkazana je nakon podnošenja prijave „Vege zajednice“ predsedniku opštine Aranđelovac i turističkoj organizaciji koja je pokrovitelj ove manifestacije. Međutim, kako je saopšteno, Republička inspekcija za veterinu šumadijskog okruga uticala je na otkazivanje ovog događaja usled identifikovanja afričke kuge u ovom delu Srbije. Organizatori najavljuju novi festival.

(Autori teksta su polaznici N1 Letnje radionice novinarstva Milica Rosić, Lazar Smilić i Dušan Trifunović Milešić)

Kako su nam organizatori otkazanog festivala rekli, u Aranđelovac je tokom proteklog vikenda pristigao veliki broj turista iz regiona.

Jedna od organizatorki ovog događaja Biljana Pavković za portal N1 kaže da je sve bilo spremno za održavanje ovog festivala, da je bilo prijavljeno 2000 učesnika i da je sponozor (Knjaz Miloš) pripremio besplatna pića za sve. Takmičenje u pečenju prasića otkazano je zbog toga što su vegani izvršili napad na našu tradiciju i kulturnu baštinu, tvrdi ona.

„Oni (vegani) nas Šumadince edukuju o tome kako treba da izgleda naša kultura i da treba da evoluiramo, da nam je kultura pod znakom pitanja kao i naše kulturno nasleđe, zato što smo „ubice“ životinja“, kaže ona.

Udruženje „Vege zajednica“ reagovalo je nakon saznanja da će se ova manifestacija održati u Aranđelovcu.

Menadžerka pomenutog udruženja Jelena Disić napominje da će “Vege zajednica” nastaviti sa svojom borbom za prava svih životnja. Drago nam je da je veliki broj građana pružio podršku našoj inicijativi i da se na taj način krećemo ka nekom boljem i saosećajnijem društvu, navodi ona.

Kako je dodala Jelena Disić, cilj organizacije je da ovakvim akcijama edukuju građane o zaštiti životinja. Dodaje – zalažu se za prekidanje ovakvih manifestacija.

„Ubijanje nedužnih životinja i glorifikovanje njihove smrti, pečenje njihovih tela uz pesmu i zabavu ne predstavljaju miroljubivi čin koji bi gradska opština trebala da podrži… I da se time neguje okrutnost prema slabijima ufilovano u tradiciju“, istakla je Disić za N1.

Nismo se nadali da će ova akcija izazvati veliki odjek u javnosti, međutim, dospela je i do ljudi koji nemaju dobre namere, dodaje.

,,Našim aktivistima i aktivistkinjama je prećeno putem društvenih mreža, a kako nismo mogli da garantujemo za njihovu bezbednost u tako kratkom roku, a imajući u vidu da je otkazana manifestacija – otkazali smo mirni skup u centru Beograda”, navela je ona, govoreći o otkazivanju njihovog protesta u Beogradu.

Disić nam je rekla da pretnje nisu prijavili nadležnim organima.

Organizatori manifestacije u Aranđelovcu najavljuju održavanje događaja u septembru i da će biti spremni na sve vrste pritisaka kojima će biti izloženi, a iz Turističke organizacije poručuju da je otkazivanjem naneta velika šteta gradu, ali da će sam događaj podržati „u još većem obimu“.

Da li je na otkazivanje festivala uticao najavljeni skup Vege zajednice i njihov apel predsedniku opštine Bojanu Radoviću ili kako je saopšteno – problem sa afričkom kugom, pokušali smo da saznamo u kabinetu prvog čoveka te opštine. Iako smo poslali pitanja na mejl na koji su nas uputili, odgovori ni posle pet dana nisu stigli.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button