Hrvatska dobija najveću solarnu elektranu u Evropi

Za 10-ak dana će u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja biti otvorene ponude za energetske kapacitete na području Opštine Proložac.

Ilustracija: Nguyen Quang Ngoc Tonkin Shutterstock

Reč je o ukupno 3,7 miliona kvadratnih metara, odnosno 370 hektara (ha) zemljišta, pogodnog za instaliranje sunčanih elektrana. Time bi ovo područje moglo postati jedna od najvećih solarnih elektrana u svetu.

Poređenja radi, verovatno najveća svetska elektrana Enel Group Villanueva u Coahuili u Meksiku ima kapacitet od 2.000 GWh godišnje, a sastoji se od 2,5 miliona solarnih panela i prostire se na 2.400 hektara.

Najveća evropska SE elektrana je Ceclavin u Extramaduri u Španiji koja je snage 328 MW i prostire se, sa svojih 850.000 modula, na 220 hektara. Ta investicija je bila vredna 250 miliona evra, a elektrana obezbeđuje dovoljno struje za gotovo 200.000 domaćinstava.

Iako se nezvanično spekuliše da ima nekoliko evropskih igrača u igri za ovo zemljište, poznato je da već postoji elaborat za SE Proložac investitora VSB Obnovljiva energija Hrvatske koji upravo na tom području planira da izgradi projekat sunčane elektrane snage 11,25 MW i priključne snage 10 MW.

Projekt će se prostirati na 25 ha, od čega na same panele otpada 14,3 ha. Ako se ovaj projekt usporedi s ukupnim zemljištem, jasno je da na tom području ima kapaciteta za 15-ak ovakvih sunčanih elektrana za ukupni instalirani kapacitet od barem 150 MW.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button