Čeka nas bum u primeni solarnih panela

Novi zakon o energetskoj efikasnosti, čije usvajanje se uskoro očekuje, mogao bi da napravi „bum“ u primeni solarnih panela.

agrosmart.net

To kažu u Privrednoj komori Srbije, koja bi trebalo da vodi registar pružalaca energetskih usluga.

U PKS navode da će biti omogućena primena solarnih panela gde god je to moguće, a da bi veliki broj malih proizvođača mogao da napravi jedan virtualni veliki generator obnovljivih izvora energije.

„Kao privatno lice, kao mali potrošači možete da na svojoj privatnoj instalaciji ili na poslovnom objektu izgradite, na primer, solarne panele i da za svoje potrebe trošite tu energiju“, naveo je savetnkik predsednika PKS za energetku Miroslav Lutovac.

Time se, napominje, smanjuje potrošnja preuzeta od snabdevača električne energije.

Lutovac dodaje da u periodima kada je potrošnja manja od proizvodnje iz obnovljivih izvora, viškovi mogu da se plasiraju u energetski sistem, budući da je novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, čije usvajanje se takođe očekuje uskoro, predviđeno da u isto vreme neko može da bude i kupac i prodavac električne energije.
To će, objašnjava, otvoriti veliki prostor i smanjiti ukupni pritisak i na Elektroprivredu, kao jednog od najvećih snabdevača, ali i na ceo sistem i doprineti stabilnosti.

Lutovac navodi da će biti dozvoljeno formiranje udruženja, odnosno zadruga koje će omogućiti da se mali proizvođači na određeni način organizuju i da svoje viškove u energiji iz obnovljivih izvora, u ekonomskom smislu, predstave na bolji način.

Kako navodi, Registar pružalaca energetskih usluga biće na dobrovoljnoj bazi, u njemu će biti evidentirane kompanije koje pružaju energetske usluge i kao takav će biti podrška svim privrednicima koji bi hteli da se upuste u poboljšanje energetske efikasnosti.

Objasnio je da će privrednici imati granaciju da će u tom registru naći firme sa podacima o tome koju vrstu usluga su radili, kakvi su rezultati, kakvo je zadovoljstvo njihovih korisnika i u tom smislu očcekuje da će im tako biti olakšan izbor.

Nova zakonska rešenja predviđaju uvođenje novog podsticajnog modela aukcija, tako što će se učesnici takmičiti nudeći najpovoljniju cenu po kojoj su spremni da prodaju energiju iz obnovljivih izvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button