U mestu Trupale kod Niša, pušten u rad Gasni interkonektor Srbija–Bugarska

RTS

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska pušten je u funkciju. Kao alternativni pravac snabdevanja našoj zemlji osigurava energetsku bezbednost, izveštava RTS.

Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 milona evra, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

“Iako je ovaj projekat planiran već dugi niz godina i obezbeđivanje sredstava pre svega iz EU, hvala im na tome, trajalo dugo godina, uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali takođe i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske, da se povežemo, da se spojimo na granici između Srbije i Bugarske“, navela je Đedović Handanović.

Ukazala je da je ovo važan, veliki projekat, međunarodni gasovod koji je važan i za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije, jugoistoka i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

„Što se tiče naše saradnje sa Azerbejdžanom, hvala pre svega na tome što smo za izuzetno kratko vreme uspeli da dogovorimo sve detalje isporuka gasa i što ćemo u budućnosti imati mogućnost da dođemo i do dodatnih količina gasa iz ove zemlje, a opet preko Bugarske. Ovaj gasovod će nam omogućiti i povezivanje na LNG terminal prirodnog gasa u Grčkoj, u Aleksandropolisu, tako da zemlje koje su u energetskoj krizi pokazale su se najotpornijim i da najbolje prođu tu krizu su one koje su imale različite izvore snabdevanja.

Ističe da se ovim projektom obezbeđuje dodatni izvor pored već našeg izvora Balkanskog toka i gasovoda koji je završen u jeku pandemije i koji je izuzetno važan za naše građane i snabdevanje iz ruskih izvora.

„Dobićemo još jedan izvor snabdevanja, još jedan gasovod. Nema diversifikacije bez infrastrukture, bez fizičkih radova, nema mogućnosti za bolje povezivanje bez saradnje sa drugim zemljama i tu pre svega zaista velika zahvalnost svim kolegama iz Azerbejdžana, predsedniku Alijevu, svima onima s kojima smo naporno radili u prethodnih godinu dana“, dodala je.

Zahvalila je i Evropskoj uniji na finansijskoj podršci od 49 miliona evra donacije.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button