U narednih pet godina, sedam letova „Er Srbije“ sa aerodroma „Konstantin Veliki“

Foto: Aerodrom Niš

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas sa direktorom Er Srbije Jirži Marekom sporazum za obavljanje avio prevoza na linijama od javnog značaja na dva naša aerodroma – „Morava“ kod Kraljeva i „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Vesić je u Vladi Srbije rekao da je reč o ugovoru za subvencionisanju 10 linija, koji je potpisan nakon raspisivanja državnog konkursa i da je reč o tri leta iz Kraljeva i sedam iz Niša, od čega su po dva sezonska.

“Iz Kraljeva letimo tokom čitave sezone za Istanbul i letećemo prema Solunu i Tivtu tokom same letnje sezone“, rekao je on.

Kako je istakao, ovaj tender se razlikuje od prethodnih pošto je ugovor potpisan na četiri godine sa mogućnošću produženja još jednu godinu, što će se sasvim sigurno dogoditi.

“To znači da će oni koji lete iz Niša i Kraljeva, odnosno iz susednih gradova, imati sigurnost da će narednih pet godina ove linije postojati, što je veoma važno kad je u pitanju planiranje avio saobraćaja. To je dobro i za Er Srbiju, a dobro i za naše aerodrome, a najbolje za putnike“, rekao je ministar.

On je istakao da se iz Niša leti prema Frankfurtu, Ljubljani, Kelnu, Istanbulu i Beogradu tokom čitave sezone, a tokom letnje sezone prema Atini i Tivtu.

“Ovo je godina ekspanzije kad je u pitanju avio saobraćaj u Srbiji. Mi ćemo između 10. i 12. decembra imati tačno četiri miliona putnika u Er Srbiji, a godinu očekujemo da se završi sa više od 4,1 miliona putnika u našoj nacionalnoj aviokompaniji“, rekao je Vesić.

Naše optimističke prognoze za ovu godinu bile su 3,5 miliona putnika i to smo doživljavali kao veliki uspeh, dodao je on.

“Što se tiče aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, oni već imaju sedam miliona putnika,  a očekujemo da sezonu završe sa 7,7 ili možda i 7,8 miliona putnika“, rekao je Vesić. On je dodao da će danas na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu biti 422.256-ti putnik čime će ovaj aerodrom oboriti istorijski rekord u broju putnika. “Ovaj putnik dobiće danas nagradu Er Srbije”, najavio je ministar Vesić.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek je istakao da ovu kompanuje veoma raduje što će u naredne četiri godine leteti između Niša i Atine, Frankfurta, Kelna, Ljubljane, Istambula, Tivta i Beograda, kao i između Kraljeva i Soluna, Istambula i Tivta.

“Karte za te destinacije biće u redovnoj prodaji od danas, a putnici iz južne i zapadne Srbije sa aerodroma u Nišu i Kraljevu od 1. januara 2024. brže i jednostavnije će stizati do popularnih destinacija u regionu i širom Evrope“, rekao je Marek.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je ovo veliki dan za taj grad pošto aerodrom „Konstantin Veliki“ gravitira u oko 10 upravnih okruga u kojima je oko dva miliona stanovnika, i dva miliona potencijalnih putnika.

“Jako nam je važno da imamo ove letove. Na taj način promovišemo naše gradove, dovodimo nove investitore i povezujemo se sa gradovima u Evropi i dijasporom“, rekla je Sotirovski.

Navela je da punih 50 godina nije bilo direktne avio linije između Niša i Beograda i da je to sada omogućeno zahvaljujući vladi i podršci Er Srbije.

Ona je rekla da se niški aerodrom polako približava brojci od pola miliona putnika, i da su ciljevi mnogo veći.

Predsednik privremenog organa grada Kraljeva Predrag Terzić je poručio da će potpisivanje ovog sporazuma omogućiti svim građanima Kraljeva i žiteljima Raškog, Moravičkog i Šumadijskog i Zlatiborskog okruga da putuju do Istanbula, a tokom letnjih meseci do Tivta i Soluna.

“To će pospešiti turizam i značiti mnogo za dalji razvoj grada. Posle završetka dela Moravskog koridara, Kraljevo će biti treći grad u Srbiji koji će imati aerodrom i auto-put“, rekao je Terzić.

Vlada Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button