Nuklearna elektrana Krško moći će da radi još 20 godina

Slovenačko Ministarstvo zaštite okoline i prostornog uređenja izdalo je saglasnost za produženje rada Nuklearne elektrane Krško (NEK), koja je u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede (HEP) i slovenačke kompanije GEN Energija.

Foto: Freepik.com

Tom odlukom će, kako navodi Jutarnji list, ova nuklearka moći da radi još 20 godina, sve do kraja 2043. godine.

Iz HEP-a ističu da ova odluka „ima stratešku važnost, kako za Hrvatsku elektroprivredu, kao 50-procentnog suvlasnika nuklearne elektrane, tako i za ukupan hrvatski energetski sektor, sa ekonomskog, energetskog i aspekta zaštite okoline, pogotovo u okolnostima aktuelne energetske krize“.

Nuklearna elektrana Krško, koja je u rad puštena 1983. godine, prosečno godišnje proizvodi oko 5,6 milijardi kilovat-sati (kWh) električne energije, koju podjednako deli između Hrvatske i Slovenije. To znači da NEK godišnje pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i oko 16 procenata potreba Hrvatske za električnom energijom.

Iz HEP-a ističu da je u 2022. godini hrvatski deo proizvodnje iz Nuklearne elektrane Krško iznosio 2,65 teravat-sati (TWh), što je činilo 14,42 procenta ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. Tokom ove godine očekuje se da NEK proizvede više od šest milijardi kWh električne energije.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button