PRONALASCI I PATENTI MIHAILA PETROVIĆA ALASA

NKC – plakat

Autorsko predavanje, PRONALASCI I PATENTI MIHAILA PETROVIĆA ALASA. Četvrtak, 23. novembar 2023, u 18 sati, Mala sala NKC-a.

Predavač:
PROF. DR KATICA STEVANOVIĆ HEDRIH

„Mihailo Petrović – Alas osnivač je Srpske škole matematike, od koga generološkim granama vodi obrazovanje skoro 99 procenata svih savremenih matematičara u Srbiji.
Uvodnim delom predavanja prikazuju se osnovni podaci o njegovom obrazovanju na Univerzitetu u Sorboni, ukazuje se na svo bogatstvo njegovih talenata i mnogobrojnih naučnih i stručnih
rezulatata, koji su sadržani u njegovom izuzetno bogatom legatu, nama ostavljenom u nasledstvo i „poljzu“, kako bi to rekao Dositej Obradović.
Centralni deo predavanja prikazuje Petrovićeve izume i posebno deset patenata iz mašinskog inženjerstva. Devet njegovih patenata zaštićeno je u Patentnom zavodu Francuske i jedan u Velikoj Britaniji, koji je tamo i otkupljen.
Biće , takođe opisan i princip rada Petrovićevog hidrointegratora, koji je važan Petrovićev izum i preteča analognih računara.
Ukazaće se na najvažnije naučno delo Mihaila Petrovića, po mišljenju akademika Milutina Milankovića, a i samog predavača, a to su „Elementi matematičke fenomenologije“ i „Fenomenološko preslikavanje“.“

Predavanje je namenjeno svim starosnim grupama.

NKC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button