Niš zahvaljujući zameni sijalica uštedeo 78 posto

Maja Stanković, energetski menadžer Grada Niša istakla je na poslednjoj sednici Skupštine grada da je Programom energetske efikasnosti za period od 2023. do 2025. godine predviđeno da za tri godine Grad Niš ima uštedu od gotovo 20 odsto.

Ona je najavila da u narednom periodu Grad očekuje realizacija samog programa, i podsetila da je ona zapravo i krenula, jer su u sam program uvrštene i uštede koje se ostvaruju iz javne rasvete, odnosno javno-privatnog partnerstva, koje sprovodi Grad sa privatnim partnerom.

 

PROJEKAT JE SUFINANSIRAN SREDSTVIMA GRADA NIŠA

Maja Stanković, energetski menadžer

„Nakon tromesečnog preseka, ušteda od javne rasvete je nekih 78 posto. Zakonska obaveza je da svaka jedinica lokalne samouprave ostvaruje jedan posto uštede primarne energije. Kroz ovaj program mi ćemo u prvoj godini imati uštede od nekih 4,71 posto, do čak 19,83 posto u trećoj godini. Očekuje se najznačajniji trend rasta uštede primarne energije u drugoj godini 18,12 posto, kada se u punom kapacitetu implementira unapređenje javnog osvetljenja“, istakla je Maja Stanković.

Deo plana energetske efikasnosti sadrži i unapređenje mera za sve objekte za koje Grad plaća troškove za energetiku. Radiće se i na sanaciji objekata, kazala je Stanković i podsetila da se trenutno radi na rekonstrukciji dve Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ i „Ivan Goran Kovačić“, a Grad planira da aplicira kod Ministarstva rudarstva i energetike i za sredstva za sanaciju škole „Stefan Nemanja“.

„Javno osvetljenje je najznačajnija mera koja nam ostvaruje najveće uštede. Grad je na osnovu zamene sijalica uštedeo 78 odsto“, naglasila je energetski menadžer.

U Nišu je postavljeno 23.866 svetiljki, što je 90 posto kapaciteta. Plan je da bude pokriveno 100 posto kapaciteta. Iz opozicije kritikuju ugovor koji je Grad sklopio sa firmom „Resalte“, uz primedbe zašto Grad nije na sebe preuzeo zamenu uličnih sijalica, s obzirom na to da ova privatna firma dobro profitira iz ovog posla. Umesto toga, taj novac je mogao pripasti Gradu, poručuje Ćirković iz koalicije „Niš, moja grad“.

Dragoslav Ćirković, koalicija „Niš moj grad“

„Nisam imao prilike, niti mi iz „Niš, moj grad“, da vidimo kolika je cena koštanja svega toga i da neko sabere koji je to novac u uštedi iz koga će se platiti neko. Ako je ušteda bila zaista velika u ciframa, stoji osnovno pitanje nas iz koalicije „Niš, moj grad“, zašto to Grad nije radio. Zašto je Grad dopustio nekome da 15 godina radi jedan posao, iz koga, normalno, ima dobar profit, a sve to nije mogao da uradi Grad i na taj način sačuva novac za nova dečja obdaništa, koja su prekopotrebna u ovom gradu“, upitao je Dragoslav Ćirković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je poručila da „Parking sevis“ nije imao kapacitete za zameni svih sijalica u gradu.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Grad ni u jednom trenutku nije imao novca da zameni više od 23.000 sijalica. To je ogroman posao, koji naš „Parking servis“ sigurno ne bi mogao da uradi. Drugo, to je novac koji je, uslovno rečeno, novac koji nemate u papiru, to je novac koji vi dajte iz uštede, na osnovu toga dajete taj novac. Mi sada kroz poskupljenje struje imamo drugu vrstu problema, što je struja poskupela, pa su veći i troškovi „Naissusa“ za pumpe, veći troškovi drugim našim preduzećima, koja koriste struju. Što se tiče javnog osvetljenja, da nema uštede i da nema tih boniteta, ne bismo mogli svake večeri da osvetljavamo sportska igrališta. Sada imate sportska igralište gde se u 22 časova gase svetla“, odgovorila je gradonačelnica Niša.

Kada je energetska efikasnost u pitanju u toku je konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, gde jedinice lokalne samouprave imaju pravo da se prijave, a Maja Stanković najavljuje da će Grad Niš sigurno učestvovati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button