Komemorativni skup „Da se ne zaboravi“ održan u niškom Domu Vojske

Komemorativni skup „Da se ne zaboravi!“ održan je u četvrtak u Domu Vojske, organizovan od strane Kluba generala i admirala Vojske Srbije, okupio je širok spektar predstavnika vojnog, političkog i akademskog života.

Izlaganja profesora dr Dejana Antića, profesora na Filozofskom fakultetu u Nišu i državnog sekretara Ministarstva za rad, te general-pukovnika Vladimira Lazarevića, ratnog komandanta Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, istakli su monstruoznost NATO agresije koja je započela 24. marta 1999. godine.

General Lazarević naglasio je ciljeve agresije, ističući želju NATO-a da pretvori Srbiju u „prah i pepeo“, uništi vojsku i primora je da „kleči i moli“, kao i da porazi srpski narod i otme Kosovo i Metohiju. Ipak, snagom branilaca i države, ti ciljevi nisu ostvareni, te je nakon 78 dana agresije usledilo traženje UN intervencije, rezultirajući usvajanjem Rezolucije 1244.

Govornici su podsetili i na kampanju vazdušnog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije tokom rata na Kosovu, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine, ostavljajući dubok trag u istoriji regiona, s brojnim žrtvama među civilnim stanovništvom, vojnicima i policajcima.

Pored toga, skrenuta je pažnja na nepravilnosti u prevodu kodnog imena operacije kao „Milosrdni anđeo“, što je izazvalo kontroverze u tumačenju ciljeva NATO agresije.

Državni sekretar Ministarstva za rad, Dejan Antić, istakao je važnost sećanja na stradanja Srba tokom NATO agresije, naglašavajući da je ova manifestacija važna za očuvanje sećanja na teške trenutke kroz koje je zemlja prošla.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga, Petar Babović

Događaju je prisustvovao i načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović koji je poručio da su se prisutni na skupu povodom 25. godišnjice odbrane SRJ od NATO agresije poklonili senima svih onih koji su te 1999. godine izgubili živote. ,,Mnogi od nas su ih poznavali, bili im porodica ili prijatelji, pa ih se i danas sećamo kako pričaju o svojim snovima i budućnosti, koja im je tako surovo oduzeta. Neprocenjivo je svedočenje i Vladimira Lazarevića, penzionisanog general – pukovnika Vojske Jugoslavije i komandanta ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja, koji nas je u svom govoru i ove godine podsetio na herojstvo naše vojske tih meseci “, zaključio je načelnik Babović.

Ovo obeležavanje takođe je najavilo događaje poput otkrivanja spomen-kripte novim kosovskim junacima u nedelju u Nišu, kao i centralne komemorativne akademije u Prokuplju, na kojoj će prisustvovati više desetina hiljada Srba iz Srbije, Republike Srpske i regiona.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button