Klimatski aktivisti se zalepili za pistu aerodroma u Minhenu

Klimatski aktivisti blokirali su u četvrtak ujutru jednu od dve piste na aerodromu u Minhenu, u južnoj Nemačkoj, ali blokada je nakon nekog vremena okončana, a avio operacije se opet odvijaju nesmetano.  

Izvor: Reuters/Anja Guder

Po rečima portparola aerodroma, savezna policija je uhapsila aktiviste.

Kako je naveo portparol, aktivisti su blokirali jednu od pisti zalepivši se za asfalt u njenom severnom delu.

Aktivisti, koji su nezadovoljni angažovanjem vlasti u borbi protiv klimatskih promena, poslednjih meseci su sve aktivniji širom Nemačke, a najistaknutiji aktivisti su pripadnici grupe Poslednja generacija, sa sedištem u Berlinu.

Članovi grupe su se lepili za slike u muzejima, organizovali blokade ulica i nedavno privremeno zatvorili pistu na berlinskom aerodromu. Pre dve nedelje su blokirali letove na aerodromu BER na gotovo dva sata.

Sve su glasniji pozivi na oštrije posledice za klimatske aktiviste koji remete javni život, a mnogi od njih su uhapšeni i suočeni sa krivičnim prijavama.

Budući da je južna pista radila neprekidno, nije bilo otkazivanja letova, već samo manjih kašnjenja, navela je o incidentu uprava aerodroma u Minhenu.

Klimatski aktivisti pokušali su u četvrtak ponovo da ometu operacije i na berlinskom međunarodnom aerodromu BER.

„Letne aktivnosti trenutno nisu ograničene“, naveli su predstavnici aerodroma, dodajući da je policija pokrenula operaciju u bezbednosnom području „zbog neovlašćenog pristupa“ aktivista.

Policijski portparol je potvrdio da je operacija u toku.

Grupa Poslednja generacija je objavila na Tviteru da su njeni članovi ušli u to područje i bili na pisti aerodroma.

„Mi smo na poletno-sletnoj stazi u BER-u i MUC-u (aerodrom Minhen)“, napisali su.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button