DOBROVOLjAC ZA AUŠVIC: PREKO GRANICE HRABROSTI

Niški kulturni centar, Konzulat Republike Poljske u Nišu i Udruženje „Mark IX” pozivaju vas na predstavljanje knjige poljskog oficira iz II svetskog rata Vitolda Pileckog DOBROVOLjAC ZA AUŠVIC: PREKO GRANICE HRABROSTI u izdanju Udruženja „Mark IX”, koje će se održati u utorak, 11. juna 2024, u 18 sati, u Maloj sali NKC-a.

„Ova knjiga je posvećena jednom čoveku, najvećem heroju Drugog svetskog rata i verovatno najvećem heroju svih vremena. Civilizacija na našoj planeti i ljudski rod od svog nastanka, ne poznaju sličnog čoveka i svaki istoričar u svom nastojanju da se upusti u komparaciju ove tvrdnje, verujem da bi se brzo saglasio sa ovim „epitafom“.
Vitold Pilecki je bio oficir poljske armije pred izbijanje Drugog svetskog rata i protagonista svojih neverovatnih životnih opredeljenja. Dovoljno je reći da je to jedini čovek na svetu koji je svoj život svesno posvetio sopstvenom stradalništvu za slobodu svog naroda; i to ne jednom, već dvaput!

Knjiga je posvećena prvom od dva spomenuta Vitoldova stradalništva: ono u kome je odabrao da dobrovoljno bude uhapšen i nađe se u logoru Aušvic u toku trideset i jednog meseca (KL Auschwitz I; IX/1940 – IV/1943), kako bi u njemu formirao ilegalnu mrežu otpora među logorašima i u spoljni svet izneo istinu o tom najjezivijem od svih mesta koje ljudsko pamćenje beleži.
Izneo je informacije o stradanju pripadnika poljske inteligencije, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika jevrejskog naroda.
O drugom stradalništvu Vitolda Pileckog, onom u kome je izabrao da izbegne ugodnost ponuđenog života na Zapadu 1945. godine u trenutcima kada je njegova voljena Poljska bila zgrabljena u ruke staljinističke diktature, ova knjiga ne govori detaljno; tek ga spominje i pruža skromne foto – ilustracije.“

Učestvuju:
nj. e. RAFAL PERL, ambasador Republike Poljske
OLIVERA SINĐELIĆ, konzul Republike Poljske u Nišu
LjUBINKO ĐURKOVIĆ, pukovnik u penziji
NEBOJŠA OZIMIĆ, istoričar
DUŠAN SIMIĆ, predsednik Udruženja „Mark IX”

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani moći će da kupe knjigu od izdavača, nakon promocije, po ceni od 1500 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button