Zašto je aflatoksin u srpskom mleku i dalje viši nego u EU i šta to znači za potrošače i mlekare

U Srbiji je dozvoljena količina ove supstance u mleku petostruko veća nego u zemljama Evropske unije, iako je najavljeno usklađivanje.

Foto Tanjug/ Wikimedia, ilustracija

Evropski standardi za srpsko mleko ponovo su daleko gotovo godinu dana.

Dozvoljeni nivo aflatoksina (AFM1) u mleku u Srbiji, pet puta viši nego u Evropskoj uniji, može biti snižen tek krajem godine, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Granica u Srbiji postavljena je na 0,25 mikrograma po litru mleka, dok standardi Evropske unije dozvoljavaju 0,05 mikrograma po litru.

Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, koji je 18. novembra 2022. donelo Ministarstvo poljoprivrede, predviđa se snižavanje dozvoljenih nivoa ove supstance od 1. decembra 2023. godine, godinu kasnije u odnosu na prvobitan plan.

Ne zna sa sigurnošću koja količina aflatoksina, supstance koja može dovesti do niza oboljenja, može uticati na zdravlje, kaže Jelena Miočinović, profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

„Važno je istaći i da još nije definisan dozvoljeni dnevni unos toksina, ali svakako se on u mleku mora održavati u dozvoljenim granicama i što je moguće nižim koncentracijama“, objašnjava.

Momir Mikov, profesor farmakologije i toksikologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, kaže da je primena oba standarda, onog u EU ili u Srbiji, dovoljna da bi se osigurala bezbednost hrane.

„Nigde u svetu, i u zemljama sa granicom poput one u Evropskoj uniji ili ove koju imamo u Srbiji, nije povezana upotreba mleka i mlečnih proizvoda sa učestalom pojavom karcinoma u populaciji koja ih konzumira.

„Decenijama su se pokazale kao bezbedne i da obezbeđuju dobru ishranjenost“, objašnjava član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Odluka o pomeranju granice donesena je „prateći modele predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu, trenutnu klimatsku situaciju i stanje na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja“, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Međutim, iz te institucije nisu odgovorili na upit BBC-ja na srpskom da dodatno obrazlože odlaganje rigoroznijih mera i načinu na koji se kontroliše mleko uvezeno iz zemalja Evropske unije.

Iz Ministarstva su u izjavi za Večernje novosti u decembru prošle godine tvrdili da se na uvoz mleka u Srbiju iz Evropske unije primenjuju standardi EU.

BBC je kontaktirao i sa nekoliko velikih proizvođača mleka, ali oni nisu odgovorili na pitanja o tome zašto u Srbiji ne može da se proizvede mleko sa nižim nivoom aflatoksina i da li mleko sa manje ove supstance izvoze u druge zemlje.

U Srbiji je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku značajno viši nego u Evropskoj uniji od 2013. godine i izbijanja „afere aflatoksin“, kako su je nazvali u medijima.

Tada je dozvoljena granica povećana za 10 puta, da bi kasnije prepolovljena na 0,25 mikrograma po litru mleka, koliko iznosi i danas.

 

Šta je aflatoksin, kako je dospeo u mleko i koliko je štetan?

Krave se hrane kukuruzom koji može sadržati aflatoksin, koji na taj način dospeva u mleko/Reuters
Krave se hrane kukuruzom koji može sadržati aflatoksin, koji na taj način dospeva u mleko/Reuters

 

Aflatoksin je hemijska supstanca, odnosno skup toksina koji kod čoveka mogu izazvati niz bolesti, poput oboljenja jetre ili raka, navodi se na sajtu enciklopedije Britanika.

Nastaje kao proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus i postoji nekoliko vrsta, a najčešće u ishranu ljudi dospeva preko orašastih plodova poput kikirikija i žitarica kao što je kukuruz, dodaje se.

Toksikolog Momir Mikov napominje da se u namirnicama meri nivo dve vrste aflatoksina – B1 i M1.

„Kada govorimo o merenju u mleku, onda je to M1, iako kolokvijalno uvek kažemo da smo merili ‘aflatoksin’, ali dozvoljena norma za B1 može biti i do 20 ili 30 puta veća u hrani“, dodaje.

Ova supstanca u mleko dospeva uglavnom preko kukuruza kojim se hrane krave.

„Mleko bez imalo aflatoksina ne postoji jer se on skladišti u masti i masnim kapljicama, ali je pitanje granice – da li ljudski ili životinjski organizam može bezbedno da izbaci tu količinu iz organizma“, kaže profesor Mikov.

Aflatoksin je jedan od najopasnijih toksina i najkancerogenijih materija u namirnicama koje konzumiraju ljudi, navodi se na specijalizovanom sajtu za medicinu Stetoskop.

Ali, aflatoksin, odnosno gljivica aspergilus, nalaze se „svuda oko nas“ i namirnice koje dolaze od životinja koje se hrane na prirodan način uvek sadrže određenu količinu aflatoksina, priča toksikolog Mikov.

„Tu se nalazimo u jednoj labavoj ravnoteži između super zdrave ishrane i bezbednosti hrane koja će poteći od takvih izvora.

„Ako bismo nemilosrdno tretirali tu hranu fungicidima, onda ne bismo imali aspergilus i aflatoksine u hrani ili bi ih bilo manje, ali se ne bi radilo o zdravoj i organskoj hrani“, pojašnjava ovaj stručnjak.

Dejan Gavrilović iz organizacije „Efektiva“ kaže da potrošačima preostaje da pokušaju da kroz „primedbe ili pritisak javnosti“ ukažu na jaz između srpskih i evropskih standarda, ali ne i više od toga, sve dok proizvođači poštuju važeće zakone.

„To pokazuje da naša država manje vodi računa o građanima u odnosu na zemlje u okruženju, ali potrošači imaju jedino moralno pravo da se protiv toga pobune“, smatra.

Pošto aflatoksin u mleko dospeva preko stočne hrane, potrebno je obratiti više pažnje kod uzgoja ovih namirnica, objašnjava Jelena Miočinović.

„Potrebno je uvesti dobru poljoprivrednu praksu i dobru praksu skladištenja hrane za životinje u cilju smanjenja pojave povećane koncentracije AFB1, a samim tim AFM1 u sirovom mleku“, zaključuje profesorka.

 

„Afera aflatoksin“ i desetostruko povećanje dozvoljene granice

 

„Afera aflatoksin“, kako je nazvana u medijima, u Srbiji je izbila u februaru 2013. godine.

Goran Ješić, tada sekretar za poljoprivredu pokrajinske vlade Vojvodine, objavio je rezultate inspekcijske analize u tom delu zemlje koja je pokazala da 30 uzoraka mleka sadrži 200 odsto više aflatoksina od dozvoljenog nivoa.

Vlada Srbije je kasnije tokom februara objavila listu mlečnih proizvoda najvećih proizvođača u zemlji u kojima je pronađen povišen nivo aflatoksina M1.

U martu iste godine, vlada je donela odluku o povećanju maksimalnog dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru.

Istog meseca, 48 uzoraka mleka iz Srbije analizirano je u holandskoj laboratoriji RIKILT, gde je utvrđeno da je 15 sadržalo manje od 0,05 mikrograma aflatoksina, što se smatra ispravnim u zemljama EU, dok je kod preostalih 33 utvrđena koncentracija između 0,05 i 0,5 mikrograma.

Veruje se da je aflatoksin u mleku bio povećan jer je kravama davana hrana u kojoj se razvila plesan sa ovom supstancom.

Goran Knežević, tadašnji ministar poljoprivrede, saopštio je da ta količina aflatoksina „ne može da ima negativan uticaj na zdravlje“, dodajući da je to ustanovljeno uz pomoć Ministarstva zdravlja, Vojno medicinske akademije (VMA) i Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Ipak, vlada je donela odluku da se uništi oko 70 odsto mleka analiziranog u Holandiji zbog nedozvoljenog nivoa aflatoksina.

Knežević je u avgustu 2013. podneo ostavku na mesto ministra poljoprivrede sa obrazloženjem da su tadašnjoj vladi bile „potrebne promene“, ali je tada istakao da je „afera mleko“ politizovana i da „nije uradio ništa nemoralno“, prenela je tada Radio televizija Srbije (RTS).

 

 

Izvor: BBC News (na srpskom)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button