VUČIĆ JASNO PORUČIO: Neću razgovarati sa Kurtijem dok ne puste sve Srbe i ne povuku lažne gradonačelnike i ROSU

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog obraćanja nakon završene sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske, prokomentarisao aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji.

 

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Na pitanje o izjavi Petera Stana da nema potvrde iz Beograda ili Prištine o odlasku u Brisel, predsednik Vučić se obratio Orbanu i rekao da njemu uvek postavljaju teška pitanja.

– Pričao sam sinoć sa Viktorom mnogo o svemu što se zbiva oko Kosova. Išao sam na razgovore 11 godina tačno. Gotovo 11 godina. Svim razgovorima i pregovorima sam prisustvovao. Ne postoji čovek u Evropi ili Srbiji koji je bio na svim razgovorima sem mene. I uvek sam hteo da razgovorima rešavamo probleme. U srpskom narodu kompromis nije lepa reč. Ali napredak zemlje je pokazao da smo u pravu, u tome što smo čuvali mir – kazao je predsednik.

Vučić ističe da je Srbija čuvala mir uprkos bezbrojnim trzavicama.

– I sve je to moglo do dolaska Kurtija na vlast, koji nikada nije hteo da razgovara. Dolazio bi da održi monologe, a ne bi slušao kada neko drugi govori. I neću da govorim pred našim mađarskim prijateljima o nečemu što bi njih moglo da dovede u neprijatnu poziciju – rekao je on.

Predsednik kaže da noćima ne spava, i da su brojne pretnje upućene Srbiji posle hapšenja policajaca tzv. Kosova.

– I šta je rečeno da će da nam se desi u petak, subotu, juče… Od kojih sve sila, na koje sve načine. I primao sam to na sebe, ne želim da kažnjavaju zemlju. Srpski narod više ne može da trpi zulum. Svakoga dana uhapse nekog Srbina, ako nisu danas, Viktore, uhapsiće nekog za dva sata. I kada pitate nekoga iz EULEKS-a napišu neku budalaštinu birokratsku koju ni sami ne mogu da prevedu. Ne kažu šta su uhapšeni stvarno uradili, nego nabrajaju članove – kazao je Vučić.

On ističe da su govorili iz Prištine kako je srpska policija pretukla tri policajca sa tzv. Kosova.

– Niko ih nije pretukao, eno piju koka-kolu i jedu grožđe. Ništa im ne fali. Ali ne, mi smo zlikovci i divljaci, jer ako to nije tako onda nema smisla ništa. Meni je Viktor juče rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograda i Prištine. Nisam znao da će danas izaći sa ovom inicijativom. To je posao nadležnih organa, vama hvala na brizi, i svaki vaš savet i molbu sa najvećom pažnjom uzeću u razmatranje – kazao je predsednik.

Vučić je potom decidno rekao da neće ići da razgovara sa Kurtijem dok ne puste svakog uhapšenog Srbina, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa Sever, dok se ne povuče njihova specijalna policija i ne prestanu da hapse Srbe svakog dana.

– A onda ćemo da pričamo o formiranju ZSO. Hoćete-hoćete. Nećete, sa mnom ste završili. Iovako vidim da se trudite da izaberete nekog drugog u Srbiji ko će vam dati sve na tacni. Ja ne dam. I ne mogu da nipodaštavam sudbinu svog naroda, koji pati. I ne mislim da su zakazali neki datum, pošto on ima pametna posla. Ide u Vatikan, misli da će ih nagovoriti da ih priznaju. Ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenog čina – kazao je on.

Predsednik je potom kazao da nijedan Albanac nije uhapšen ili upucan, već samo Srbi.

– A uopšte nije ni otvorena istraga za onog koji je upucao Dragišu Galjka. Upucali su nam dvoje dece, i na slobodi je.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button