U srpskim selima otkrivene Pseudomonas serbica i serboccidentalis

Ilustracija: Shutterstock/maxbelchenko

Ako istraživanja to potvrde, one bi mogle da služe za proizvodnju biopesticida, pišu Novosti.

Bakterije nazvane Pseudomonas serbica i Pseudomonas serboccidentalis, kako je do sada ustanovljeno, raznim mehanizmima mogu da štite biljke od patogena.

Ovo jedinstveno otkriće rezultat je rada tima naučnika u okviru međunarodne saradnje Katedre za ekološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Klod Bernar u Lionu u Francuskoj i Češke akademije nauka. Istraživanje mikroorganizama u poljopirivrednom zemljištu obavljeno je u valjevskim i mioničkim selima, u okviru doktorske disertacije koju Irena Todorović obavlja paralelno u Srbiji i Francuskoj.

„Moj zadatak je da prvi put u Srbiji analiziram supresivna, odnosno zemljišta u kojima postoje ekološki pogodni uslovi za razvoj patogena i bolesti, ali su uprkos tome biljke zdrave. U nauci je poznato da su ovakva zemljišta bogata korisnim mikroorganizmima koji putem različitih mehanizama štite biljke od patogena. Tokom istraživanja, radili smo sa patogenom Fusarium graminearum, koji izaziva velike probleme na pšenici, proizvodi mikotoksine koji se zadržavaju na zrnu i tako dospevaju na našu trpezu, u ljudsku ishranu“, objašnjava Irena Todorović.

Najviše istraživanja obavljeno je na imanju porodice Stepanović, na Paštrićkoj ravni, nadomak Mionice, gde su ostali verni tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, bez primene hemijskih sredstava. Upravo na gazdinstvu Stepanovića pronašli su dve nove bakterije.

Irenina mentorka dr Jelena Jovičić Petrović predložila je da se istraživanje obavi upravo u Paštriću, na imanju čiji vlasnici generacijama pokazuju kako se ispravno brine o zemljištu. Saradnja sa timom Univerziteta Klod Bernar u Lionu, gde radi drugi mentor dr Danijel Muler, omogućila je primenu savremenih metoda u istraživanju, da bi se došlo do vrednih rezultata, objavljenih u istaknutom međunarodnom časopisu Systematic and Applied Microbiology.

„Analize su pokazale da te dve bakterije mogu da fosfor koji se u zemljištu nalazi u obliku teško dostupnom biljkama, prevedu u onaj koji poljoprivredne kulture mogu da koriste. Takođe, dve nove bakterije mogu da pomognu biljkama da bolje usvajaju gvožđe iz zemljišta. Uz to, Pseudomonas serboccidentalis može da proizvodi cijanovodonik, koji pomaže u sprečavanju rasta patogena. U nastavku istraživanja treba da se utvrdi koja svojstva novootkrivenih bakterija pozitivno utiču na suzbijanje patogena, ali i na rast biljaka. Ako se pokaže da ove bakterije imaju veliki potencijal, mogle bi da se koriste za proizvodnju biopesticida, koji na biološki prihvatljiv način štite useve od bolesti“, kaže Irena koja je stipendista Fonda za mlade talente Srbije i Vlade Francuske.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button