Šta je do sada urađeno da se zaštiti životna sredina i ko je za kopanje litijuma

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine resorna ministarka Irena Vujović predstavila je ono što u oblasti zaštite životne sredine urađeno u poslednja dva kvartala. Sednica je trajala duže od šest sata, a poslanici opozicije pitali su za aktuelne teme: šta se radi za bolji kvalitet vazduha, šta se dešava sa Narodnom inicijativom o zabrani iskopavanja litijuma i bora, kakav je stav ministarstva o Rio Tintu?

Foto: Steve Morfi/Shutterstock

Uredbe, memorandumi, sporazumi, pravilnici, inspekcije o svemu je ministarka detaljno izvestila članove odbora ali opozicija nije zadovoljna. Tvrde – sistemski nije ništa urađeno, Srbija je u lošem stanju i ne treba joj ekologija na papiru već na terenu – u fabrikama, vodi, vazduhu.

„Trećina građana Srbije nema ispravnu pijaću vodu, vodoizvorišta na njima gradite i uništavate ih, skoro polovina Srbije nema kanalizaciju. Srbija je zagušena deponijama. Litijum ostavljam za neku drugu priliku, ali da ponovim još jednom gde je Narodna inicijativa za zabranu iskopavanja, 15 hiljada ljudi umire od zagađenja vazduha, najgore je u Valjevu, ali ja mislim da vi to sve znate. Dakle, mi smatramo da se u ovoj zemlji ne radi ništa na zaštiti životne sredine“, navodi Radomir Lazović iz „Moramo – Zajedno“.

Za razliku od konferencije za novinare u Pirotu posle izlivanja amonijaka, ministarka u Skupštini ima potpuno drugačiji nastup, sa poslanicima se gotovo u svemu saglasala.

„Da, slažem se da je sve što uradimo malo, slažem se da svi moramo da napravimo veće napore, hajde da zajedno pokušamo da podignemo svest građana. Očekujem i neke konkretne predloge i na svako vaše pitanje ćemo odgovoriti“, rekla im je ministarka Vujović.

Da li će baš na svako pitanje biti konkretnog odgovora, ipak, nije poznato bar kada je reč o najvećem koje je i dalje misterija a zove se Rio Tinto.

Aleksandar Jovanović Ćuta upitao je ministarku: Šta vas je sprečilo da dođete u Loznicu? Da li ste vi za Rio Tinto?

„Ja sam se izjasnila na prošlom odboru“, odgovorila je Vujović.

Jovanović: Jako je važno da to znamo, da znamo stav ministarstva… Ima vremena, saznaćemo“.

Vujović: Ministarstvo će podržati i dati pozitivne ocene svakog projekta koji preda studiju i koja pokaže da nema ugrožavanja životne sredine i negativnog uticaja.

A sve što dugo traje u parlamentu ne može da prođe potpuno čisto koliko god se za čistoću svi zalagali.

Milimir Vujadinović (SNS): Iskoristili ste svoje vreme…

Jovanović Ćuta: Nisam, imam prava da govorim, Milimire, ne opstruiši sednicu, u čemu je tvoj problem? Smeta vam istina da se kaže?

Vujadinović: Hoćete da nas tučete?

Jovanović: Neće niko da te tuče, nemoj da izmišljaš, uozbilji se malo, ti si zamenik odbora. Budi ozbiljan.

Vujadinović: Predsedniče, ako niste u stanju da vodite sednicu, prekinite, vodićemo.

Jovanović: Prekinite.

Vujadinović:  Da prekinem…

Poslanike je interesovala i situacija u okolini kineske fabrike za reciklažu Perlez kojoj je u jednom trenutku i privremeno bio zabranjen rad. Ministarka Vujović obećala je da će odboru dostaviti odgovor.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button