Srbija učestvuje na vojnoj vežbi sa članicama NATO-a

Foto: Facebook/ U.S. Embassy Belgrade

Srbija je odlukom da bude deo vojne vežbe „Platinasti vuk 23“, u kojoj će učestvovati i pripadnici oružanih snaga nekih članica NATO-a, napravila izbor da bude deo Zapada, rečeno je iz ambasade SAD u Beogradu.

„Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama“, rekao je portparol američke ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz ambasade je rečeno i da će „veća integracija Srbije u evroatlantske bezbednosne strukture“ skratiti put Srbije „do konačnog članstva u Evropskoj uniji“.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je za RSE da „preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe“ koja će biti održana na jugu Srbije od 14. do 30. juna.

SAD će u vojnoj vežbi „Platinasti vuk 23“ učestvovati sa 100 vojnika, rečeno je u ambasadi SAD u Beogradu.

Taktička vežba „Platinasti vuk 23“ biće održana u vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca, uz učešće vojski Srbije, SAD i još 10 partnerskih država.

Vežba „Platinasti vuk“ realizovana je sedam puta na teritoriji Srbije od 2014. godine. Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

 

 

Izvor: Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button