Razotkrivene ogromne zarade na PCR testovima: Protraćene milijarde!

Testiranje na koronu, Foto: S.S.

Zdravstvena osiguranja i država su u Nemačkoj plaćali PCR testove na koronu daleko više nego što je bilo realno, pokazuje jedno novinarsko istraživanje.

Ilustracija: Depositphotos/microgen
Ilustracija: Depositphotos/microgen

Čini se da je pomogao uticaj lobista na ministra zdravlja.

Udruženje akreditovanih laboratorija u medicini (ALM) je klub nemačkih laboratorija. U upravi su šefovi laboratorijskih giganata Sonika, Limbaha, Amedesa i Sinlaba.

Prosečni građanin za njih nikad nije čuo jer sa njima nema direktna posla. Ali, lekari i klinike imaju. Ove laboratorije godišnje analiziraju milione uzoraka, zbog sumnji na hepatitis, grip ili pak koronu.

Zahvaljujući pandemiji, proteklih je godina u laboratorijskoj branši vladala zlatna groznica. Recimo Sonik Heltker je u između jula 2020. i juna 2021. više nego utrostručila dobit, s 82 miliona evra na 274 miliona.

Za to su, kako Sonik piše u godišnjem izveštaju, zaslužni i PCR testovi na koronu.

Branša zanimljiva investitorima

Istraživački tim javnih servisa WDR, NDR i lista „Zidojče cajtung“ analizirao je preko hiljadu stranica internih dokumenata Ministarstva zdravstva, u kojima se radi najpre o plaćanju naknada za PCR testove.

Za analiziranje testova na grip i slične uzročnike bolesti laboratoriji su dobijali oko 20 evra od zdravstvenih osiguranja. Za PCR testove na koronu su dobijali čitavih 59 evra.

Dokumenti pokazuju da je lobističko udruženje ALM uspešno radilo na tome što duže održi tako visoke cene za analizu PCR-testova. ALM je pokušao da isključi veterinare, zubare ili apotekare iz sprovođenja testova.

Dokumenti otkrivaju i da je lobiranje ALM delom zaslužna za to što su Savezna vlada i zdravstvena osiguranja u protekle tri godine možda neopravdano potrošili milijarde evra na plaćanje PCR testova.

Španove beleške

Rutinska je stvar da Ministarstvo zdravstva, posebno u uslovima pandemije, šalje nacrte zakona ili odredbi osiguranjima, klinikama ili organizacijama koje tema pogađa. Nacrte pravila dobijao je i ALM.

Predsednik te asocijacije Mihael Miler znao je, pokazuju dokumenti, da kroz samo nekoliko sati odgovara Ministarstvu sa predlozima izmena zakona i odredbi.

Jasno je da su njegovi dopisi završavali na stolu bivšeg ministra zdravlja Jensa Špana iz redova demohrišćana. Jer, u dokumentima su Milerove poruke na kojima je rukom beleške zapisivao Špan lično. „Molim da se u avgustu organizuje video-konferencija sa ALM“, glasi jedna od beleški.

Špan nije bio rečit na upit WDR, NDR i „Zidojčea“. Naveo je da više nema pristup papirima i dokumentima na osnovu kojih bi mogao da prouči to što ga novinari pitaju.

Već u aprilu 2020. je Ministarstvo zdravlja planiralo da i veterinarske laboratorije učestvuju u analizi PCR testova, kako bi moglo da se sprovodi više testova.

Ali, 21. aprila 2020. je Miler poslao dopis Španu kojim oštro protestuje: „Predviđeno davanje dozvole veterinarkama i veterinarima (…) nije ni potrebno, a ni prikladno i zato smo protiv toga.“ Veterinarima za to nedostaju „potrebne sposobnosti i znanja“, tvrdio je on.

Veterinari su na kraju bili „izbrisani“ iz pravilnika o testovima. Predstavnici veterinarske medicine do danas su ljuti zbog toga. Između ostalog jer znaju da su usluge mogli ponuditi jeftinije, te da su tako veliki kapaciteti za provođenje PCR testova ostali neiskorišćeni.

Šef ALM-a Miler od 16. decembra nije odgovorio na upit novinara. Preko jedne saradnice je poručio da mu za pripremu odgovora trebaju četiri sedmice.

Direktna veza do ministra?

Kako je šef ALM-a postupao, pokazuje primer iz juna 2020. Tada je nadležno zdravstveno telo odlučilo da zdravstvena osiguranja za PCR test od jula 2020. više ne moraju da plaćaju 59 evra, već 39,40 evra.

U narednim danima Miler u dva dopisa ministru Španu moli da se odluka stavi van snage. Kako je pisao, „male laboratorije“ neće moći ni da pokriju troškove ukoliko se cena obori.

Potom je 26. juna 2020. održan susret Špana i Milera, te je nedugo nakon toga Ministarstvo zdravlja objavilo da Vlada neće snižavati naknadu za PCR testove. Špan nije želeo da o tome priča, već je uputio na Ministarstvo. Ali ni tamo novinari nisu dobili odgovor.

U novembru 2020. je Ministarstvo zdravlja htelo da i zubarima dozvoli da obavljaju testiranja. Samo dan nakon toga Miler piše Ministarstvu: „Smatramo da za prihvatanje (…) zubara i veterinara nema potrebe.“ Na kraju su i zubari bili izbačeni iz finalnog teksta vladine odredbe o sprovođenju korona-testova.

Uspešne intervencije

U novembru 2021. (tada je cena testa već bila malo snižena), Ministarstvo je planiralo da uključi apotekare i kućne lekare u postupak analize brzih PCR testova u njihovim ordinacijama – i to po ceni od 30 evra po testu.

Miler je dobio nacrt odredbe, i opet pisao Ministarstvu, tvrdeći da lekari i apotekari za to „nisu stručno obučeni“, te da ne poznaju zakonsku regulativu. I zato on na planove Ministarstva „gleda kritički“, te dodaje da ga odbacuje. Tri sedmice kasnije objavljena je nova odredba savezne vlade o testovima, bez planiranih brzih PCR testova.

Šef ALM-a Miler je u svojim dopisima u više navrata pretio da snižavanje cena testova povećava „rizik“ da „medicinske laboratorije obustave“ analize testova na koronu. To je bila pretnja izrečena usred pandemije.

No, kad je visina naknade za testove bila zaista smanjena, porasli su i kapaciteti – očigledno je analiza testova i po nižim cenama i dalje isplativ posao.

Novi ministar srezao troškove

Kako pišu istraživački novinari, državni budžet i zdravstvena osiguranja do sada su izdvojili oko šest milijardi evra za PCR testove.

Danas laboratorije dobijaju 30 evra po testu, i to uključujući transport, logistiku i druge troškove.

„Delovalo mi je da su troškovi bili previsoki“, rekao je novinarima socijaldemokratski ministar zdravlja Karl Lauterbah, koji je nasledio Špana posle poraza demohrišćana na izborima.

„Onda sam smanjio troškove za više od polovine. Uprkos tome ponuđači izlaze na kraj sa novcem. Stoga troškovi nikako ne mogu biti viši od onoga što trenutno plaćamo“, dodao je Lauterbah.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button