Posle dve decenije, Rusija ponovo proizvodi „moskvič“

Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock

Posle dve decenije pauze, Rusija je pokrenula proizvodnju brenda automobila Moskvič u fabrici u blizini Moskve koju je napustio francuski proizvođač automobila Reno, prenosi Rojters.

Ovaj moskvič, kako navodi agencija, ima novi, moderan kineski dizajn koji jedva da podseća na klasiku iz sovjetske ere.

Dok je poslednji „moskvič“ („Moskovljanin“) bio limuzina sa troja vrata, automobil „Moskvič 3 je snažan crossover hečbek na benzinski pogon sa aluminijumskim felnama, LED prorezima i velikim ekranom na instrment tabli osetljivim na dodir.

Rojters piše da automobil izgleda kao Sehol X4, kompaktni crossover koji proizvodi kineski JAC, takođe poznat kao JAC JS4.

Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Izvori Rojtersa su naveli da je korišćen JAC-ov dizajn, inženjering i platforma, da se pravi od delova koji se isporučuju iz Kine. Ova agencija navodi da su vozila prikazana na promovisanju imala brojne JAC nalepnice sa bar kodovima.

Međutim, Maksim Kljuškin, rukovodilac projekta fabrike, odbio je da potvrdi da je kineska firma bila partner Moskviča.

„Imamo (ruskog proizvođača kamiona) Kamaz kao spoljnog partnera i imamo partnera na daljinu sa kojim sarađujemo“, rekao je on, navodeći da neće imenovati partnera.

Kljuškin je rekao da će automobil imati ABS sistem, jednu od karakteristika koju je ruski Avtovaz bio primoran da ukloni sa modela Lada zbog zapadnih trgovinskih sankcija uvedenih kao odgovor na vojni napad Moskve u Ukrajini.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button