Ornitolozi zabeležili preko 90 vrsta ptica na Vlasini – Surdulica

Vlasinsko jezero – Arhiva

NOVI SAD – SURDULICA

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su i ove godine, već tradicionalno, popisivali ptice u Predelu izuzetnih odlika „Vlasina“ i zabeležili preko 90 vrsta od kojih su većina gnezdarice. Obilne padavine znatno su otežale ovogodišnji popis, ali su takođe uslovile i pojave retkih vrsta kao i vrsta nekarakterističnih za ovaj predeo.

Konstantne i jake padavine prethodnih nedelja su uticale da vodostaj jezera bude veoma visok, verovatno i najviši u prethodnih desetak godina, pa je gubitak peščane obale i sprudova uticao na to da su ptice iz reda šljukarica gotovo izostale sa jezera ove godine. Ovakvi vremenski uslovi su uticali da neke vrste ptica kasne za izvođenjem mladih, ali su već sada na gnezdima.

Uvek bude ponekog iznenađenja za ornitologe. Padavine su napravile povoljna staništa za određene vrste koje nije uobičajeno viđati na Vlasini u gnezdećem periodu. Tako smo ove godine zabeležili crnu i belokrilu čigru, rečnog galeba, valstelice i riđoglavu patku“, kaže Slobodan Marković, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kolinije sivih čaplji i velikih kormorana su ponovo aktivne, dok novinu predstavlja jedno aktivno gnezdo gaka. Značajne vrste ovog područja imaju stabilnu populaciju: prdavac, rumenka, rusi svračak, obična travarka, pirgasta, siva i obična grmuša, carić…

Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, smešten na visoravni čija je nadmorska visina iznad 1200m, nalazi se na krajnjem jugoistoku Srbije na teritoriji opštine Surdulica. Centralni deo platoa zauzima Vlasinsko jezero čija je dužina oko 9 km, a najveća širine 3,5 km. Najveća dubina je u blizini brane i iznosi preko 20m. Za zaštićeno prirodno dobro od nacionalnog značaja Vlasina je proglašena 2006. godine na ukupnoj površini od 12.740 ha.

Ornitofauna Vlasine je veoma bogata, raznovrsnost ptica je značajna kao i njihova brojnost. Za par dana na Vlasini ornitolozi zabeleže jednu trećinu ukupnog broja vrsta koje se mogu videti na teritoriji cele Srbije“, dodaje Marković, prenose iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije(kraj) DP/SA .

 

 

Izvor: Jugpress

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button