Od danas jedinstveno tržište rada za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju

Z.S. ilustracija

Građani Srbije od danas imaju priliku da se uključe u otvoreno tržište rada na Balkanu putem portala eUprave, kreirajući svoj identifikacioni broj „Otvorenog Balkana“. Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije imaće mogućnost da rade u jednoj od te tri zemlje „Otvorenog Balkana“ pod istim uslovima.

Ova nova inicijativa omogućava građanima da pristupe poslovima i kontaktima s poslodavcima u zemljama regiona, poput Severne Makedonije i Albanije, čime se otvara šansa za zanatske, kvalifikovane radnike i IT stručnjake.

Na Otvorenom Balkanu, potreba za majstorima često prevazilazi dostupne kadrove, posebno u sektorima kao što su građevinarstvo, mehanika i slično. S druge strane, postoji nedostatak stručnjaka, posebno u IT sektoru, gdje postoji rastuća potražnja za programerima, inženjerima, i drugim visoko kvalifikovanim stručnjacima. Ova raznolikost u potrebama za radnom snagom stvara prilike za migraciju radne snage između zemalja na Balkanu.

U Albaniji, koja se suočava s odlivom radne snage, postoji velika potražnja za programerima, a vlada ulaže značajna sredstva u digitalno obrazovanje kako bi zadovoljila potrebe tržišta rada. Situacija na Balkanu, uključujući i Srbiju, pokazuje da postojeći profili kao što su ekonomisti i pravnici su višak, dok nedostaju kvalifikovani tehnički profili.

Ministar finansija Siniša Mali ističe da Srbija očekuje da će privući veliki broj stručnjaka zbog visine plata i razvijenosti ekonomije. Iako su javna ulaganja planirana za naredne godine, procjenjuje se da neće značajno uticati na tržište rada.

Građani koji odluče da traže posao u Albaniji ili Severnoj Makedoniji imajuće iste uslove kao državljani tih zemalja, uz mogućnost produženja boravka.

Građani koji inicijalno dobiju dozvolu za rad na period od dvije godine, imaju mogućnost da je produže, uz istovremeno odobrenje za boravak. Ova prilika omogućava veću sigurnost i stabilnost u procesu traženja posla i boravka u zemljama regiona.

Ova nova inicijativa otvara nove mogućnosti za rad i karijeru na Balkanu, pružajući mogućnost veće mobilnosti i fleksibilnosti radne snage.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button