Mir Božji, Hristos se rodi

Danas 7.januara, najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva Jerusalimska patrijaršija, Ruska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Redakcija Internet portala Južna Srbija Info želi vam srećan Božić uz poruku „Mir Božji – Hristos se rodi

Veruje se da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara, odnosno 25. decembra po starom kalendaru.

I dok moderni istoričari smatraju da bi godina rođenja Isusa Hrista mogla biti u opsegu od 7. do 2. godine p. n. e., tačan datum njegovog mogućeg rođenja je nepoznat.Isusovo rođenje je pomenuto u dva od četiri kanonska jevanđelja. Do

sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić obeležava 25. decembra, a taj datum je kasnije usvojen na Istoku. Datum Božića je možda odabran da odgovara tačno 9 meseci od datuma za koji su rani hrišćani verovali da je Isus začet, ili sa nekim od drevnih politeističkih festivala koji su se dešavali oko kratkodnevice.

Isusovo rođenje

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Djeva Marija blagodaću Svetog duha u gradu Vitlejemu. Posle Blagovesti, Marija je bila zaručnica srodnika Josifa. Car Avgust zapovedio je popisivanje stanovništva pa su Josif i Marija iz Nazareta krenuli u Vitlejem. Zbog gužvi nisu mogli naći mesto u svratištima pa su na kraju završili u pećini pastirskoj ili štali, gde se Isus rodio.

Anđeli su pastirima dojavili vest o Isusovom rođenju, pa su prvi videli dete. Posle je zvezda repatica dovela mudrace sveta tri kralja do Isusa.

Prizor u brojnim prikazima i umetničkim delima uključuje svetu porodicu, mudraca – Valtazara, Melkiora i Gašpara koji su Isusu doneli poklone – zlato, tamjan i smirnu.

Prikaz rođenja Isusa po Lukinom jevanđelju (1-2):

„U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega sveta. Bejaše to prvi popis izvršen za vreme Kvirinijevog upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josif, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Vetlajem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok su bili onde, navršilo joj se vreme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mesta u svratištu.“

Niš – Saborna crkva

Nedelja, 7. januar – BOŽIĆ, ROĐENjE HRISTOVO

PONOĆNA LITURGIJA U 00:00 ČASOVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

u 9:00 časova

VEČERNjA SLUŽBA

u 17:00 časova

08. januar – BOŽIĆ –  drugi dan Sabor Presvete Bogodice

SVETA LITURGIJA u 09:00

VEČERNjA SLUŽBA u 17:00

BOŽIĆNI KONCERT u 19:00 časova u Svetosavskom domu

09. januar –BOŽIĆ – treći dan  SVETI PRVOMUČENIK I ARHIĐAKON STEFAN

JUTRENjE I U NASTAVKU SVETA LITURGIJA

u 7:30 časova

VEČERNjA SLUŽBA

u 17:00 časova

12. JANUAR – Sveti Dositej zagrebački i niški

SVENOĆNO BDENIJE u 20:30 časova

U NASTAVKU SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button