Ministarstvo pomaže uređenje Sv. hrama Vasilija Ostroškog u Nišu

Foto: Eparhija niška

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je danas Eparhiju nišku, gde je svečano dočekan od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija.

Povod sastanka bilo je potpisivanje ugovora između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pravoslavne Eparhije niške, vezanog za uređenje kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište. Ugovor je potpisan pod svodovima Svetosavskog doma, u porti niškog Sabornog hrama.

Kriptu veličanstvenog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, posvećenu Svetom Knezu Lazaru, očekuju veliki radovi, a Ministarstvo rada je odvojilo značajna sredstva, kako bi, po uređenju, ovaj bogoslužbeni prostor bio dostojan i svoje uloge u negovanju kulture sećanja, često zapostavljene u našem narodu. Tom podvigu usmeren je i sam hram Svetog Vasilija, podignut u znak sećanja na stradalne dane NATO agresije i blagodarnosti svetitelju na molitvenom zastupništvu, zahvaljujući kojem niko nije stradao tog maja 1999. godine, uprkos stravičnom vazdušnom napadu.

Blagodareći pomoći Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ova spomen-kripta biće u potpunosti freskopisana, a u okviru nje biće postavljene i table sa imenima palih boraca, poginulih u sukobima na Kosovu i Metohiji na milenijumskom raskršću. Sve ovo doprineće značaju i uzvišenosti dogodišnjeg obeležavanja četvrt veka od rata u južnoj srpskoj pokrajini i NATO bombardovanja naše zemlje, tragične epohe naše istorije, koja ne sme nestati iz pamćenja našeg naroda.

Izvor: Eparhija niška

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button