Izašla je vremenska prognoza za 2023.

Godišnja prognoza globalne temperature Met Office za 2023. sugeriše da će sledeća godina biti jedna od najtoplijih godina na Zemlji.

Foto:EPA-EFE/Tamas Vasvari

Britanska meteorološka služba objavila je da će globalna temperatura u 2023. desetu godinu zaredom biti za najmanje jedan stepen viša u odnosu na prosek u predindustrijskom periodu (1850-1900) – ovog puta procena je da će biti između 1,08 °C i 1,32 °C (sa centralnom procenom od 1,20 °C) viša, navodi Met Office.

Stepen toplije možda i ne izgleda mnogo, međutim takva promena na globalnom nivou već je izazvala katastrofalne klimatske efekte. Osim toga, to je prosek za celu planetu – neke regione su mnogo teže pogodile klimatske promene od drugih.

„Ove godine smo se suočili sa nekoliko dramatičnih vremenskih katastrofa koje su odnele previše života i sredstava za život i narušile bezbednost i infrastrukturu zdravlja, hrane, energije i vode“, rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas, prenosi The Verge. „Jedna trećina Pakistana je bila poplavljena, sa velikim ekonomskim gubicima i ljudskim žrtvama. Rekordni toplotni talasi zabeleženi su u Kini, Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Dugotrajna suša na Rogu Afrike preti katastrofom.“

 

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button