Globalno zagrevanje preti i kaktusima, čak ni oni ne mogu da podnesu vrućinu

Šezdeset posto vrsta kaktusa zateći će se u manje gostoljubivim klimama u godinama koje dolaze kako jača globalno zagrevanje, po rezultatima novog istraživanja koje dovodi u pitanje uvrežene pretpostavke da će te pustinjske biljke prosperirati kada bude toplije.

Izvor: Pixabay

Do 2070. godine do 90 odsto vrsta kaktusa moglo bi da bude ugroženo izumiranjem zbog klimatskih promena, gubitka staništa i drugih uzroka stresa, tri puta više nego sada, ističu naučnici u članku objavljenom u časopisu Nature Plants.

Skoro 1.500 vrsta kaktusa koje su se raširile po američkom kontinentu živi u različitim klimatskim uslovima, od pustinja u nizinama, do visokih Anda, od izuzetno suvih ekosistema do vlažnih tropskih šuma.

Vruće tačke biodiverziteta sa mnogim vrstama kaktusa sa mnogo primeraka uključuju centralni Meksiko i brazilsku Atlantsku šumu.

Da bi testirali da li će kaktusi imati koristi za topliji svet sa više suša, naučnici predvođeni Mikaelom Piletom sa Univerziteta u Arizoni proučavali su podatke sa više od 400 vrsta i testirali modele koji pokazuju kako bi im moglo biti sredinom veka i kasnije u različitim scenarijima, kada je reč o emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Nalazi su ukazivali na „pesimističniju budućnost“, navodi se u istraživanju.

Glavna pretnja kaktusima u ovom trenutku je ekspanzija poljoprivrede, uz uništavanje zemljišta, gubitak biodiverziteta i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

Čak i bez klimatskih promena, kaktusi su „jedna od najugroženijih grupa organizama na planeti“, rekli su oni, upozoravajući da je više od 30 odsto vrsta kaktusa u opasnosti od izumiranja.

U umerenom scenariju, kada je reč o emisijama gasova staklene bašte prema aktuelnim politikama, globalno zagrevanje će takođe uskoro biti značajna pretnja.

„Naši rezultati sugerišu da će klimatske promene postati glavni pokretač rizika od izumiranja kada su u pitanju kaktusi, a na 60 do 90 odsto vrsta obuhvaćenih studijom će negativno uticati globalno zagrevanje“, rekli su istraživači.

Za četiri do pet decenija, skoro 25 odsto vrsta kaktusa moglo bi se naći u klimama na koje nisu navikli.

Prethodna istraživanja su pokazala da je fotosinteza otežana ako globalna temperatura poraste za samo dva stepena Celzijusa.

Prosečna temperatura na površini Zemlje, uključujući i okeane, već je za 1,1 stepen Celzijusa viša nego u industrijsko vreme, a samo na kopnu viša je za oko 1,7 stepeni.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button