Deca sa smetnjama iz Niša učestvovala na najvećoj sportskoj manifestaciji „Sport za sve“

Foto: B.J.

Drugu godinu zaredom deca sa poremećajima iz spektra autizma i drugim smetnjama u razvoju iz Niša su učestvovala na najvećoj sportskoj manifestaciji “Sport za sve” koja ima za cilj upoznavanje sa sportovima u kojima mogu da učestvuju deca sa različitim oblicima invaliditeta.

Grupu dece i roditelja iz Niša predvodio je prof. dr Bojan Jorgić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

“I ove godine kao i prošle uspeli smo zahvaljujući pojedincima velikog srca da obezbedimo novčana sredstva za prevoz dece sa poremećajima iz spektra autizma i jednim slepim dečakom, ukupno desetoro dece, i po jednim pratiocem (roditeljom) iz Niša na manifestaciju “Sport za sve”. Ovo je jedna od retkih sportskih manifestacija u kojoj mogu da učestvuju i deca sa smetnjama iz spektra autizma. Deca imaju priliku da pokažu svoje sposobnosti u savladavanju i prelaženju različitih poligona spretnosti. Na taj način pokazuju sebi i drugima da i te kako imaju razvijene motoričke sposobnosti, da razumeju date naloge kao i da imaju potencijal za dalji napredak u motoričkom pogledu kao i u pogledu socijalne komunikacije” – rekao je prof. dr Jorgić.

Kao i prošle godine studenti master akademskih studija “Fizičko vaspitanje i sport ” Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, pomagali su kao volonteri deci iz različtih udruženja iz Srbije pri prelaženju i savladavanju prepreka i isprobavanju različitih sportova.

Jako mi drago što sam imao priliku da deci sa različitim oblicima invaliditeta pomažem u sportskim aktivnostima. S obzirom da već radim kao trener u sportskoj školici, ovo iskustvo će mi značiti kada u klub dođe i dete sa nekim oblikom invaliditeta, u smislu prilaza, načina komunikacije i shvatanja njihovih motoričkih mogućnosti – kaže Dejan Volaš, student master studija.

Studenkinja Natalija Ivić ističe da ono što uče na teorijskim predavanjima na predmetu Holistički pristup adaptiranom fizičkom vežbanju, sada su mogli da vide u direktnoj praksi. “Kroz asistenciju deci sa autizmom i drugim razvojnim smetnjam shvatila sam šta u praksi znači misao “fokusirajte se na sposobnosti dece, odnosno na ono šta ona mogu da urade, a ne na njihov oblik invaliditeta”. Kada krenete od tog pristupa onda uvek pronalazite način kako da početne fizičko vežbanje sa njima i da polako razvijate njihove motoričke sposobnosti”. – ističe Natalija Ivić.

Drugu godinu za redom učesnik manifestacije “Sport za sve” bila je Simona sa kojom je kao pratilac došla i njena majka Maja Simonović. “Simona najviše voli loptu. Ove godine imala je priliku da proba košarku, sedeću odbojku, boću i bacanje frizbija. Medalja koju dobije Simona ponosno nosi. Moram reći da smo srećni šta imamo priliku da zahvaljajući profesorima sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja učestvujemo u ovom sportskom događaju. Takođe, moram istaći da već više od 5 godina moja Simona kao i druga deca sa smetnjama u razvoju iz Niša imaju priliku da vežbaju sa studentima na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u periodu od marta do juna”. – rekla je Maja Simonović.

Danica Popović, baka-pratilac petnaestogodišnjeg Miodraga Popovića dečaka sa poremećajem iz spektra autizma, takođe učesnika iz Niša, kaže, da ovakav tip manifestacija ohrabruje i motiviše osobe sa autizmom, njihove roditelje.

„Deci sa poremećajima iz spektra autizma, treba pokazati da nisu odbačena, da su i oni deo društva. Deca to osećaju i znaju to da pokažu, ja to znam iz ličnog iskustva sa mojim unukom Mikijem. Zato podržavamo i zahvalni smo celom timu na čelu sa prof. Jorgićem na celokupnom trudu“, kazala je Danica Popović

“Sport za sve” organizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, a mi se trudimo da naši studenti gotovo uvek budu prisutni na različite načine tamo gde su manifestacije za osobe i decu sa invaliditetom. Jedino na takav način mogu steći najbolja znanja i razviti empatiju. Takođe, kroz redovne praktične vežbe na predmetu Adaptirano fizičko vežbanje omgućujemo deci sa različitim oblicima invaliditeta da razvijaju svoje motoričke sposobnosti i podižu kvalitet života”. – istakao je prof. dr Bojan Jorgić.

Z.S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button