Babović: Nakon manifestacije obeležavnja početka NATO agresije u Prokuplju svi smo dobili posebnu snagu

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine održana je sinoć u Prokuplju, na Trgu Topličkih junaka.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Srpski Porfirije, ministri u Vladi Republike Srbije, narodni poslanici, predstavnici Grada Prokuplja i topličkih opština, dok je predstavnik Nišavskog upravnog okruga bio načelnik Okruga Petar Babović.

,,Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na naređenja i okupacije – naglasio je večeras u Prokuplju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je tokom svoje besede da je te 1999. godine padala nevina krv širom naše zemlje i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data, kao i da odlučno idemo u budućnost.

Veliki broj posetilaca na Trgu Topličkih junaka, slušao je u tišini potresne reči Anđelke Tošović, sestre najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomesečne devojčice Bojane.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović izjavio je posle manifestacije da smo u Prokuplju i širom Srbije svi danas dobili posebnu snagu. On je zaključio da smo, kao narod, poručili da je naša moć da istrajemo, gradimo i budemo solidarni, mnogo veća od moći uništavanja.

NATO bombardovanje SRJ započelo je 24. marta 1999. godine, a prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju kada je stradao prvi vojnik Boban Nedeljković. Iste večeri, krstareće rakete pogodile su podzemni bunker u Kuršumliji a živote je tada izgubilo 11 vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button