Zašto je KC Niš decenijama bez usluge abortusa na lični zahtev?

Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Univerzitetski klinički centar Niš zatražio je saglasnost Ministarstva zdravlja za obavljanje usluge abortusa na lični zahtev, predviđene Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, koja se inače rutinski obavlja u brojnim ”državnim” klinikama u Srbiji, i još uvek se ne zna kada će to biti moguće.

U Nišu se prekid trudnoće „mlađe“ od deset sedmica na lični zahtev, koji spada u vanstandardne usluge i plaćaju ga pacijentkinje, obavlja isključivo u privatnim ordinacijama, gde je njegova cena i trostruko veća.

U UKC se sada rade isključivo abortusi koji su medicinski indikovani i neophodni, i oni su za pacijentkinje besplatni jer ih plaća Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Pojedine pacijentkinje su ovih dana još jednom upozorile na nemogućnost da prekid trudnoće koja nije prešla desetu gestacijsku sedmicu obave u UKC za 15.000 do 17.000 dinara, već da to moraju da učine isključivo u privatnim ordinacijama, po ceni od 28.000 do 50.000 dinara.

„UKC trenutno ne pruža zdravstvenu uslugu prekida trudnoće (abortusa) na lični zahtev, a može otpočeti obavljanje takvog, dopunskog rada kada nadležno Ministarstvo utvrdi da za to ispunjava propisane uslove. U skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi, podneli smo zahtev sa propisanom dokumentacijom za pružanje ove zdravstvene usluge“, naveli su za Danas u UKC, ne precizirajući kada je zahtev podnet.

U UKC su kazali da će po dobijanju saglasnosti nadležnog Ministarstva i u skladu sa svojim Statutom, Upravni odbor ustanove utvrditi cene ove zdravstvene usluge, pošto ona nije regulisana ugovorom sa RFZO.

Na pitanje Danasa od kada žene ne mogu uraditi abortus na lični zahtev u niškom UKC, nismo dobili odgovor.

U UKC su pritom kategorički negirali pojedine ocene da uskraćivanjem obavljanja abortusa na lični zahtev krše Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, koji to predviđa uz novčanu naknadu.

„Nipošto i naprotiv. UKC Niš striktno poštuje sve Zakone Republike Srbije, u svakom segmentu svog rada“, rekli su u upravi, pozivajući se pre svega na poštovanje člana 110. Zakona o zdravstvenom osiguranju u kojem se između ostalog reguliše prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, abortus se može obaviti do navršene desete sedmice trudnoće.

Žena koja želi da prekine trudnoću obraća se usmenim zahtevom specijalisti akušerstva i ginekologije odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Lekar utvrđuje starost trudnoće, pribavlja analize o krvnoj grupi, RH faktoru i anamnezu o ranijim bolestima trudne žene, samostalno ili uz konsultaciju lekara specijaliste iz drugih grana medicine utvrđuje da li postoji opasnost da se zbog prekida trudnoće njeno zdravlje biti narušeno.

On takođe ukazuje ženi na opasnost i posledice prekida trudnoće i upoznaje je sa drugim metodama i sredstvima zaštite od neželjene trudnoće, navodi se u Zakonu.

Ka niškom UKC, inače, gravitira oko 2,5 miiona stanovnika sa juga Srbije.

 

 

Izvor: Danas,rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button