Koliko košta svakodnevni rad žena u kući?

Kuvanje, pranje veša, peglanje, nabavka, čišćenje, briga – posebno o deci i starim ili bolesnim članovima domaćinstva… Složićete se da je ovo samo deo spiska takozvanih „ženskih“ ili za žene podrazumevajućih poslova (i dok čitate, već se umorite) koje svakodnevno obavljaju žene širom sveta i to podjednako zaposlene ili nezaposlene. Sud u Pekingu nakon razvoda bračnog para naredio je muškarcu da plati ženi kompenzaciju za sve kućne poslove koje je obavljala tokom braka.

lifesimplified.gorenje.com

Uprkos načelnoj ravnopravnosti polova i jednakoj podeli poslova, brojne studije pokazuju kako žene generalno na sebe preuzimaju više kućnih poslova, više se angažuju oko dece, a to se odnosi i na slučajeve kada je muškarac nezaposlen. Muškarci bi trebalo da znaju da će ukoliko pomažu u kući imati srećnije, zadovoljnije i zdravije partnerke, što znači da je svima bolje ako se posao u kući deli.

Kuvanje, pranje veša, peglanje, nabavka, čišćenje, briga – posebno o deci i starim ili bolesnim članovima domaćinstva… Složićete se da je ovo samo deo spiska takozvanih „ženskih“ ili za žene podrazumevajućih poslova (i dok čitate, već se umorite) koje svakodnevno obavljaju žene širom sveta i to podjednako zaposlene ili nezaposlene. Mnoge upravo zbog toga nikada ni ne zasnuju radni odnos. Upravo zato je i urađena prva analiza ekonomske vrednosti neplaćenih poslova koja je pokazala da, kada bi se svi ti poslovi plaćali, žene u Srbiji bi zarađivale, precizno, 546 evra u dinarskoj protiivvrednost.

Sud u Pekingu nakon razvoda bračnog para naredio je muškarcu da plati ženi kompenzaciju za sve kućne poslove koje je obavljala tokom braka.

Kako je sud naložio, žena treba da dobije 50.000 juana (750.000 dinara) za pet godina neplaćenog rada u kući.
Presuda je podigla prašinu na internetu gde se raspravlja o vrednosti kućnih poslova, a neki tvrde da je odšteta premala.

Veruje se da je ovo prva sudska odluka tog tipa nakon uvođenja novog zakona o novčanoj nadoknadi za obavljanje kućnih poslova.

Prema sudskim podacima, muškarac identifikovan pod prezimenom Čen podneo je papire za razvod od svoje supruge Vang prošle godine, a u braku su bili od 2015. Ona je najpre odbijala da potpiše papire, ali je kasnije zatražila novčanu naknadu tvrdeći da Čen u braku nije obavljao kućne poslove, niti je brinuo o njihovom sinu.

Sudija je novinarima rekao da podela imovine nakon razvoda obično podrazumeva onu materijalne vrste, ali je dodao i da kućni poslovi čine nematerijalnu imovinsku vrednost i da zato muškarac sada mora da plaća i alimentaciju u iznosu od 2.000 juana mesečno i da jednokratno isplati ženi 50.000 juana na ime proteklog rada u kući.

Prema novom zakonu u Kini, koji je na snagu stupio ove godine, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako je snosio veću odgovornost u podizanju dece, ako je brinuo o starijim rođacima ili pak pomagao partneru u vođenju posla.

Prethodno se takav zahtev mogao podneti samo ako je to bilo navedeno u predbračnom ugovoru, što nije uobičajena praksa u Kini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button