WWF Adria: Gas i nuklearna energija nisu održivi oblici energije

WWF Adria, članica Svetske organizacija za zaštitu prirode, pozvala je hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da odbiju predlog kojim bi se prirodni gas i nuklearna energija svrstali među održivim oblicima energije, smatravši ih zastarelim i štetnim.

Izvor: N1

„Gas uzrokuje inflacijsku krizu u Evropi, a EU ga istovremeno želi da promoviše kao održiv izvor energije. Time dodatno podstiče njegovu potrošnju, što će samo pogoršati već lošu situaciju“, kazala je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Kalauz dodaje da je energija dobijena iz obnovljivih izvora energije jeftinija od gasa, zbog čega bi evropska domaćinstva imala finansijske koristi od brže tranzicije na energiju vetra, solarnu energiju i ostale zelene tehnologije.

Međutim, EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati deo EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja. Na toj bi se listi mogli naći prirodni gas i nuklearna energija.

„Tom odlukom će se milijarde evra preusmeriti na neodržive izvore energije, što će za ljude značiti dodatni porast računa za gas“, navodi se u saopštenju WWF Adrie.

Zbog toga je pokrenuta kampanja #StopFakeGreen (zaustavimo lažno zeleno) kojom pozivaju poslanike Evropskog parlamenta da glasaju protiv uključivanja gasa i nuklearne energije u EU taksonomiju. WWF i druge evropske organizacije za zaštitu prirode smatraju da visoke emisije koje proizvodi gas i radioaktivni otpad koji nastaje od nuklearne energije nisu zeleni ni održivi.

Članovi Odbora za okolinu, javno zdravlje i bezbednost hrane i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Evropskog parlamenta odbili su da podrže klasifikaciju gasa i nuklearne energije kao ekološki održivih izvora energije.

„Sledeća je plenarna sednica Evropskog parlamenta u julu na kojoj poslanici moraju da finalno odbiju Dopunski delegirani akt o taksonomiji“, rekla je Kalauz

Kampanja #StopFakeGreen trajaće do kraja spomenute plenarne sednice, a u sklopu nje organizatori provode peticiju kojom traže od građana potpise podrške.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button