Vujović: Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da Srbija namerava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 33,3 odsto u odnosu na 1990, saopštilo je to ministarstvo.

Izvor: N1

Ona je, povodom međunarodnog Dana nulte emisije, 21. septembra, kazala da je Srbija potvrdila posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama i nedavno usvajenim Nacionalno utvrđenim doprinosom.

„Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja pohvalio je Sekretarijat UN za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena“, rekla je Vujović.

Dodala je da je dostavljanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, Srbija ispunila obaveze prema Sporazumu iz Pariza kao i iz pregovaračkog procesa sa EU.

Prema njenim rečima, time su ispunjene i obaveze u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Kazala je i da revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom, koji je Vlada usvojila u avgustu, „Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta“.

Rekla je i da je time dat doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se, kako je ocenila, pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button