Vožnja električnog automobila donosi uštedu od 190 evra mesečno

Najnoviji podaci iz Velike Britanije pokazuju da prelazak na električni automobil donosi velike uštede novca u potrošnji goriva (struje) i servisiranju.

Foto:Promo

rema informacijama koje je objavilo Volkswagenovo odeljenje za finansiranje u Velikoj Britaniji, godišnji troškovi održavanja i korišćenja električnog automobila su za 70% manji u odnosu na vozilo sličnih dimenzija koje pokreće benzin ili dizel.

Kao primer je uzet vozač koji godišnje prelazi 15.000 milja (24.140 kilometara), a u automobilu sa pogonom na benzin, njegovi godišnji troškovi (gorivo, održavanje, porez) iznose 2.655 funti (3.147 evra), dok je taj iznos za električni automobil svega 722 funte (856 evra). To znači da je godišnja ušteda 2.291 evro, odnosno 190 evra mesečno. Ušteda je nešto manja u poređenju sa dizelom, čiji su godišnji troškovi korišćenja i održavanja 2.358 funti (2.795 evra), ali opet vozač električnog automobila potroši 1.636 funti manje (1.939 evra), odnosno 161 evro mesečno.

Ovo istraživanje pokazalo je da su niži troškovi korišćenja i održavanja jedna od glavnih vrlina električnih automobila, a 72% ispitanih izjavilo je da bi prešli na vozila na struju da nisu tako skupa.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button