Vladičun Han: Besplatni udžebenici za učenike od 1. do 8. razreda kao za decu u Beogradu

Foto: Jugmedia.rs

Početkom naredne školske godine, u septembru 2023., svi učenici opštine Vladičin Han dobiće besplatne udžbenike i time ova opština postaje prva koja na jugu Srbije poklanja knjige svim osnovcima.

Predsednik ove opštine Goran Mladenović kaže da se do tog rešenja došlo tokom razgovora sa direktorima i prosvetnim radnicima iz Hana.

„Da se deca u Vladičinom Hanu ne osećaju građanima drugog reda i njihovi roditelji, s obzirom da su najavljeni besplatni udžbenici za decu u osnovnim školama u Beogradu. Evo, i mi smo rešili da sve neophodne udžbenike obezdimo od 1. do 8. razreda“, kaže Mladenović.

Za kupovinu udžbenika planiro je 8 miliona dinara u budžetu Vladičinog Hana za 2023. godinu, a reč je o ukupno 1300 učenika u četiri osnovne škole na teritorije opštine.

Milena Milosavljević iz kabineta predsednika opštine kazala je da se vodilo računa da udžbenici budu najkvalitetniji s jedne strane, po preporuci Ministrstva, i da su cene najpovoljnije, s druge strane.

„Znamo da su kompleti udžbenika prošle godine koštali od minilanih 10-ak pa do 20.000 dinara za jedno dete, a porodici s dvoje dece trebalo je do 40.000, što je jedna minimalna zarada i što je bio ozbiljan udarac na budžet“, objašnjava Molosavljevića.

 

 

Izvor: Jugmedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button