Visok nivo želudačne kiseline – znakovi koje ne smete zanemariti i kako to sprečiti
Visok nivo želudačne kiseline može izazvati neugodne simptome i treba se obratiti pažnja na njih kako bi se sprečili potencijalni problemi i olakšalo stanje. Visok nivo želudačne kiseline jedan je od najčešćih problema s kojima se ljudi suočavaju u svakodnevnom životu. Od simptoma do preventivnih metoda, evo svega što trebate znati o visokoj želudačnoj kiselini. Da li ste znali da vaš želudac ima sopstvenu proizvodnju kiseline? Ova kiselina se naučno naziva želudački sok. Ona je poput superjunaka pH vrednosti koji ima ključnu ulogu u razgradnji i varenju hrane. Razumevanje uloge želudačne kiseline i njenog uticaja na varenje ključno je za održavanje dobro funkcionišućeg sistema za varenje. Dok odgovarajući nivoi želudačne kiseline mogu pomoći varenju, visoki nivoi želudačne kiseline mogu narušiti zdravlje vašeg sistema za varenje.
Osoba s visokom želudačnom kiselinom može iskusiti neugodne simptome poput refluksa kiseline, žgaravice i problema s varenjem. Drugim rečima, kada želudačna kiselina preterano radi, oštećuje osetljivu oblogu želuca i jednjaka. Prekomerna proizvodnja kiseline može rezultirati nastankom čireva, koji mogu biti bolni i zahtevati medicinsku intervenciju.
Šta je visoka želudačna kiselina?
Želudačna kiselina je digestivna tečnost koju proizvodi želudac radi pomoći u razgradnji hrane. Kada je želudačna kiselina previsoka, može izazvati razne neugodne i čak opasne simptome. Ona se pretežno sastoji od hlorovodične kiseline (HCl), zajedno s drugim enzimima i sluzi. Priroda želudačne kiseline ključna je za stvaranje optimalne sredine za varenje i apsorpciju hranljivih materija, objašnjava stručnjak. Želudačna kiselina takođe služi kao ključni odbrambeni mehanizam protiv patogena. Niska pH vrednost želudačne kiseline pomaže u uništavanju ili inhibiciji rasta štetnih bakterija, virusa i parazita koji mogu ući u sistem za varenje putem unete hrane ili pića.
Evo najčešćih znakova i simptoma visoke želudačne kiseline:

1.Žgaravica
Disekvilibrijum u proizvodnji želudačne kiseline ili prekomerna sekrecija kiseline može dovesti do različitih simptoma. Jedan od najčešćih simptoma visoke želudačne kiseline je žgaravica. To je osećaj pečenja koji počinje u grudima i penje se do grla, a uzrokovan je refluksom kiseline u jednjaku.
2.Mučnina
Osećate li mučninu nakon obroka? Oba su uobičajena simptoma visoke želudačne kiseline. Mučnina izazvana visokom želudačnom kiselinom može biti blaga ili ozbiljna.
3.Nadimanje
Ako često osećate nadutost ili nelagodnost nakon jela, moguće je da imate visoku želudačnu kiselinu. Nadimanje je još jedan simptom povećane želudačne kiseline, a to može rezultirati osećajem punoće i nelagodnosti nakon obroka.
4.Ostali simptomi
Pored ovih uobičajenih simptoma, visok nivo želudačne kiseline može takođe izazvati povraćanje, probleme s varenjem i bol u stomaku. Može dovesti i do promena u apetitu, poput smanjenog apetita ili povećane želje za hranom.
Visoka proizvodnja želudačne kiseline može se sprečiti različitim metodama, uključujući lekove i promene u načinu života. U nekim slučajevima, promene u načinu života mogu biti dovoljne da se smanji nivo želudačne kiseline i ublaže simptomi.
Evo nekih promena koje biste trebali uvesti u svoj život ako imate problema sa želudačnom kiselinom:
- Održavajte zdravu telesnu težinu jer osobe koje su gojazne ili imaju višak kilograma su podložnije povećanom nivou želudačne kiseline.
- Izbegavajte začinjenu hranu jer može pogoršati simptome.
- Podignite glavu oko 30 stepeni kako biste se borili protiv simptoma kiseline.
- Nemojte se prejedati jer to može pogoršati stanje.
- Jedite manje obroke. Na primer, ako imate tri obroka dnevno, podelite ih na 5-6 manjih obroka.
- Redovno uzimajte propisanu terapiju kako biste održavali zdravlje digestivnog sistema.
- Nemojte se stresirati zbog problema ili uopšte jer to može pogoršati stvari.
Zaključak
Želudačna kiselina je važan deo digestivnog sistema. Iako je želudačna kiselina ključna za varenje, neravnoteža u njenom stvaranju ili prekomerna sekrecija kiseline mogu dovesti do različitih digestivnih poremećaja. Neki od uobičajenih simptoma ovog problema uključuju žgaravicu, mučninu, nadimanje, probleme s varenjem, bol u stomaku, gubitak apetita i povećanu želju za hranom. Ovo stanje se može kontrolisati određenim navikama u načinu života, kao što su održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje začinjene hrane, redovno uzimanje propisanih lekova i slično. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo koji od ovih simptoma kako bi vam preporučio odgovarajući tretman na osnovu uzroka problema.
Izvor: Uraditozasebe.rs