Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika

Vavedenje je jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika. Označava ulazak (uvođenje) Presvete Bogorodice u hram. Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru.

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu u hram. Dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji.

Manastir u Sićevu

Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja.

Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva, Marija, ostala je u hramu, gde je boravila devet godina.

 

 

Nakon što su joj roditelji umrli, Devu Mariju su sa dvanaest godina predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju.

 

 

Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Podaci o njenom uvođenju u hram u Jerusalimu nisu sačuvani u kanonskim novozavetnim spisima, nego u apokrifnom spisu, Jakovljevo protojevanđelje.

Niš- Sićevo

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Sićevu

U Sićevačkoj klisuri, na levoj obali reke Nišave, ispod Golemog kamena, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button