Uspešna godina za niške kardiologe, do sada urađeno 12 ugradnji najmanjeg pejsmejkera na svetu – mikre

Foto. UKC Niš

Za nepunih godinu dana, od kada je na Klinici za kardiologiju Univerzitetkog kliničkog centra u Nišu obavljena prva ugradnja najmanjeg pejsmejkera na svetu – mikre , ova procedura je postala standardna . Do sada je urađeno 12 ovakvih intervencija.

Poslednji u nizu onih koji su dobili mikro pejsmejker u UNKC Niš su pacijenti koji su indikovani za klasičnu ugradnju pejsmejkera ali zbog godina i propratnih bolesti, niški kardiolozi su procenili da su oni kandidati za ugradnju mikro pejsmejkera bez operativnog reza, kaže prof.dr Tomislav Kostić rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Niš.

“Dva pacijenta koje smo sada uradili su ljudi starije životne dobi sa rizikom od svih neželjenih pojava do kojih može dovesti klasična ugradnja pejsmejkera. Ovaj zahvat izvodi se tako što se u lokalnoj anesteziji iz venskog sistema nogu pomoću posebnih instrumenata, mali pejsmeker implantira unutar samih srčanih šupljina. S obzirom na to da nema klasičnih rezova, pacijenti posle 24 časovnog sagledavanja, bivaju pušteni kući što je za njih ali I nas velika prednost. Vek trajanja baterije ovih uređaja je preko 10 godina”, objasnio je prof. dr Tomislav Kostić rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Niš.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Niš kaže da je ugradnja najmanjeg pesjmejkera na svetu samo jedna od metoda kojim su dopunili bogat portfolio Klinike za kardiologiju, koji je svrstava u sam vrh u našoj zemlji ali i u Evropi. Ono što je jako važno jeste činjenica da za ugradnju mikro pejsmejkera ne postoji lista čekanja i zakazivanja.

“Od 2000. godine i 16 ugrađenih pejsmejkera mi smo danas došli do brojke od 785 ugrađenih pejsmejkera godišnje što nas čini velikim regionalnim centrom, a to je i naš svojevrstan rekord. Imamo manje od mesec ipo dana do kraja godine, a mi smo već u ujednom rekordnom broju po broju ugrađenih pejs uređaja. Ovo je samo dopuna onga što smo sve radili. Da li je to terapija poremećaja srčanog ritma, poremećaja srčane slabosti i na kraju krajeva sa ovim smo zaokružili taj deo našeg rada” – kaže prof dr Kostić i posebno se zahvaljuje podršci koju imaju od rukovodstva UKC Niš, RFZO i Ministarstva zdravlja.Prema njegovim rečima ni u jednom momentu pacijenti nisu bili u nedostatku, kada je u pitanju materijal koji ugrađuju.

I direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić, inače jedan od priznatijih srpskih kardiologa, izrazio je zadovoljstvo radom Klinike za kardiologiju I činjenicom da je svaka prodeura koja je jednom izvedena na niškoj kardiologiji, postala standard. Ono što je posebno ponosan jeste da sve vrste pejsmejkera koje se ugrađuju u svetu rade i u Nišu.

“ Kada smo prvi put ugradili mikru prošle godine, profesor Kostić je uradio tri zahvata. Nismo očekivali da ćemo ove brojke dostići unutar jedne godine. U Srbiji smo ubedljivo sa najvećim brojem ugradnji i zbog toga smo postali veliki centar ne samo na regionalnom, već i na evropskom nivou. Veći broj ugradnji pejsmejkera možda ima 10 kuća u Evropi. Mi smo po evropskim standardima postali veliki centar”, rekao je prof. dr Perišić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button