ULOGA ZELENE EKONOMIJE I KONTINUIRANO SMANJENJE UTICAJA PRIVREDE NA KLIMU“

U ponedeljak, 4. decembra 2023. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Arhus centar Novi Sad održao je okrugli sto na temu Klimatske promene – uloga zelene ekonomije i kontinuirano smanjenje uticaja privrede na klimu u sklopu projekta ‘’Lokalni akteri učestvuju u razgovorima kako bi razvili klimatski otporna rešenja koja se odnose na održivu cirkularnu ekonomiju, privredu i poljoprivredu’’ uz podršku Misije OEBS u Srbiji, kompanije Lafarž i Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici grada Niša.

Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, prof. dr Milan Počuča naglasio je da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe kao visokoškolska ustanova obrazuje mlade ljude, studente o ekološkom pravu, te da je oblast cirkularne ekonomije zastupljena kako u naučnim radovima, tako u okviru stručnih predavanja na Fakultetu. ‘’Zaštita životne sredine je prioritet fakulteta, poručio bih da prirodu treba da čuvamo i o njoj se brinemo”, rekao je prof. dr Milan Počuča.

Ispred Fakulteta obratila se prof. dr Marijana Mladenov, prodekanka za međunarodnu saradnju i istakla je da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe od 2011. godine analizira, istražuje uticaj Arhuske konvencije na domaće zakonodavstvo, te da Fakultet sa ponosom ističe da ima realizovane projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Okrugli sto je okupio predstavnike akademske zajednice, biznis sektora, ljude koji se bave zaštitom životne sredine na državnom i lokalnom nivou, zainteresovanu javnost, organizacije civilnog društva kao i novinare koji izveštavaju o żivotnoj sredini i klimatskim promenama.

U uvodnom obraćanju Rosa Stiković iz Arhus centra predstavila je projekat ‘’Lokalni akteri učestvuju u razgovorima kako bi razvili klimatski otporna rešenja koja se odnose na održivu cirkularnu ekonomiju’’. Olivera Zurovac-Kuzman, savetnica za životnu sredinu u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, istakla je da je veliki izazov suočavanje sa klimatskim promenama.

Darija Šajin iz Arhus centra Novi Sad, rekla je da cirkularna ekonomija Srbiji donosi  razvoj zdrave i održive privrede i rast BDP-a, inovativnost, razvoj novih tehnologija i preduzimaštva, nove poslove i kvalitetan rad – ne samo radna mesta, dobit/profit, već kvalitetnu životnu sredinu i kvalitetan život građana. Ona je istakla da cirkularna ekonomija izuzetno kompleksna tema, ali predstavlja mogućnost za ubrzani razvoj Republike Srbije, veću konkurentnost privrede i angažovanje svih aktera, promenu svesti, dosadašnjih obrazaca ponašanja.

Predstavnica Erste banka Srbiji Katarina Majić, senior SDG specijalista, govorila je o iskustvima Banke u energetski efikasnim projektima i rešenjima. Navela je da je Erste banka prva banka na tržištu u Srbiji koja je isplatila kredit stambenoj zajednici za energetsku efikasnost, te da se od banaka očekuje da podrže privredne subjekte u realizaciji inovativnih i energetski efikasnih projekata.

Elma Bjelica, klaster kordinator životne sredine za Srbiju iz APTIV kompanije, rekla je da je poslovna strategija ove kompanije direktno usklađena sa ciljevima održivosti. ‘’Kompanija u proizvodnji daje rešenja najvišeg kvaliteta, dizajnirana, razvijena i proizvedena odgvorono, koja omogućavaju bezbedniji, zeleniji i povezaniji svet. Na ovaj način APTIV vodi računa o ljudima i zajednicama u kojima posluje i minimizira svoj karbonski otisak’’, istakla je ona.

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević govorio je o ubrzanom razovoju IT-a i kako informaciona tehnologija obrazuje zelena radna mesta. Prisutnima je pojasnio termin “zelena transformacija” koji označava proces prelaska ka održivom i ekološki prihvatljivom društvu i privredi. U kontekstu poslovanja i industrije, zelena transformacija uključuje usvajanje praksi i tehnologija koje minimiziraju ekološki otisak organizacija i doprinose očuvanju životne sredine.

U okviru događaja Arhus centar Novi Sad svečano je uručio zahvalnice iskrenim partnerima za uspešnu saradnju na realizaciji ekoloških i društveno odgovornih projekata. Zahvalnice su uručene: OEBS Misiji u Srbiji, Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, Oliveri Zurovac Kuzman, Slađani Gluščević, novinarki, Erste banci Srbija, Lafaržu Srbija, APTIV-u Novi Sad, JP Vojvodinašume i JP Nacionalni park Fruška gora.

Učesnici okruglog stola izrazili su zadovoljstvo i izneli pozitivne ocene o svim izlaganjima, zahvaljujući kojima su dobili niz korisnih informacija o konkretnim realizovanim projektima smanjenja negativnih uticaja na klimu.

PROJEKAT JE SUFINANSIRAN SREDSTVIMA GRADA NIŠA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button