U toku tender za rekonstrukciju Narodnog pozorišta u Nišu

Narodno pozorište u Nišu, jedna od najznačajnijih kulturnih institucija grada, uskoro će doživeti značajne promene. Nakon nedavne proslave 137 godina postojanja, ova pozorišna kuća priprema se za veliku rekonstrukciju svoje Velike scene.

Zgrada Narodnog pozorišta Niš, koja je svojevremeno podignuta 1939. godine, do danas nije prošla detaljno renoviranje i modernizaciju. Ovaj plan rekonstrukcije predstavlja prvi takav poduhvat u istoriji pozorišta.

U saradnji s Kancelarijom za lokalni i ekonomski razvoj (KLER), Narodno pozorište Niš će sprovesti javnu nabavku radi angažovanja firme koja će izraditi idejno rešenje, idejni projekat i projekat za izvođenje rekonstrukcije.

Prema dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki, predviđeno je da se rekonstrukcijom obuhvati ne samo Velika scena, već i parterno uređenje okoline zgrade, rekonstrukcija krova i tavanskog prostora, kao i preuređenje ravnog krova u „scensku terasu“.

Posebna pažnja biće posvećena uređenju scensko-izvedbenog prostora Velike scene, uključujući zamenu nosećih elemenata, poda, izgradnju orkestarske rupe, modernizaciju svetlosnog i tonskog parka. Osim toga, planira se i rekonstrukcija gledališnog prostora, uz zamenu sedišta i adaptaciju balkona.

Uz sve planirane građevinske radove, biće obavljena i zamena svih dotrajalih instalacija, kao i molersko-farbarski radovi u svim prostorijama objekta, ugradnja centralne klimatizacije i modernizacija sistema za odimljavanje.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. mart, a očekuje se da će izrada tehničke dokumentacije trajati 150 kalendarskih dana.

Ova ambiciozna rekonstrukcija značajno će unaprediti kapacitete i kvalitet izvođenja u Narodnom pozorištu Niš, pružajući publici i umetnicima savremene i funkcionalne prostorije za umetničke performanse.

Podsetimo…

Dugo očekivano otvaranje Male scene Narodnog pozorišta u Nišu obeleženo je 1.marta premijerom predstave „Sladoled“, koja je donela novu dimenziju kulturnom životu grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button