U Nemačkoj navala na kamine i peći na drva?

Prema tvrdnjama Centralnog udruženja za sanitarije, grejanje i klimatizaciju (ZVSHK), u Nemačkoj se masovno naručuje ugradnja kamina i peći na drva.

Ilustracija: Shutterstock/Albert Pego

Nemci se boje moguće nestašice gasa, a struja je sve skuplja pa se traže alternativni izvori grejanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Potražnja je naglo porasla zbog vrtoglavih cena električne energije, isporuke kasne širom Evrope zbog poremećaja u lancima snabdevanja, a sa nestašicom sirovina koja je usledila, pitanje je koliko Nemačka uopšte može da snabdeva kupce.

U Nemačkoj postoji 2.000 kompanija za proizvodnju peći. Interesovanje za ugalj, ogrev i pećima je sve veće, a ispred prodavnica kamina i peći na drva se stvaraju redovi. Tako bar tvrdi ZVHSK, prenosi tportal, dodajući da se na kamin može čekati od sedam meseci do godinu dana. Zbog toga pojedini kupci sigurno neće dobiti svoju peć ili kamin do početka grejne sezone, čak ni tokom zimskih meseci.

Nemci su ranije, još pre rata u Ukrajini, počeli da prave zalihe uglja i drva kada je poskupeo gas, plašeći se da energenata uopšte neće biti. Drva za ogrev skladište i oni koji se inače greju na struju, ‘za svaki slučaj’.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button