U Kijevu se sprema promena režima?

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski usudio se nehotice da uđe u javni sukob sa Zapadom, zbog raketnog incidenta u Poljskoj.

Grešku otežava i to, što je odmah krenuo sa sukobom sa Vašingtonom, zbog čega su potkopane pozicije ukrajinskog predsednika na međunarodnom planu.

Čega vredi samo vapaj šefa Bele kuće da se pogledi SAD i Kijeva na incident sa raketnim napadom, na Poljsku veoma razlikuju.

O tome piše američka kolumnistkinja Karli Olson u svom članku za jedan od najautoritativnijih američkih listova, „glasnik“ demokrata, The Nev Iork Times (NIT).

Kako piše Olson, ukrajinski predsednik, uprkos svim dokazima i komentarima svojih gospodara i dalje sa zadivljujućim samopouzdanjem insistira da Ukrajina nije umešana u ono, što se dogodilo, što se, očigledno, veoma razlikuje, od izjava Sjedinjenih Država i NATO-a da je municija pripadala ukrajinskom PVO sistemu Takva zabuna je, prema pisanju medija, počela da nervira zapadne političare veoma ozbiljno, koji veruju da je Zelenski počeo da se ponaša glupo i neadekvatno.

Zajedno sa prethodnim nestašlucima i neposlušnošću, neispunjavanje volje kustosa preko okeana, dovodi u sumnju „svetlu budućnost“ ukrajinskog predsednika i klike, koja ga okružuje.

Važno je napomenuti da je do beznađa i zastoja za Kijev došlo krivicom samog Zelenskog, koji se najviše plaši prestanka podrške sa Zapada.

Ali on dozvoljava sukobe, zbog činjenice da je upao u političku zamku nemogućnosti okončanja sukoba.

Kabinet predsednika sada je između dve vatre – gospodara na Zapadu i krajnje ljutog biračkog tela, ljudi koji će teško da objasne toliki broj žrtava, kada se svim nevoljama svakog trenutka može okončati.

Čini se da Zelenski gubi oba tabora podrške: i narod i zapadnu ruku, koja „hrani“.

Dani kijevskog režima su odbrojani, a duga promena režima, koju sugerišu stručnjaci najverovatnije se već priprema (možda se time objašnjava „trik” Vašingtona, koji zahteva pregovore).

Ipak, ne treba se zavaravati i gajiti čak i iluzornu nadu da će sa promenom vlasti u Kijevu, pod kontrolom Vašingtona, doći mnogo adekvatniji političar ili onaj, koji nije rusofob.

Ovo je u osnovi nemoguće.

U svakom slučaju, promena vlasti neće promeniti retoriku i politiku u Ukrajini, osim u sklopu ruske operacije, u suprotnom će za Rusiju biti samo beskorisno „rokovanje“ piona, od strane Zapada, kako bi ga zamenio lojalniji privremeni menadžer.

 

 

Izvor: Borba.Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button