U avgustu počinje rekonstrukcija pruge – Niš

(Foto D. Jevremović)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će tokom avgusta početi rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad, a da će u oktobru biti otvoren autoput Ruma –Šabac.

On je, gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji B92, rekao da će, kada bude završen i Fruškogorski koridor 2026. godine do Novog Sada, iz tog grada do Šapca moći da se stigne za 40-ak minuta, do Iriga za 15, do Rume za 25, a do Loznice za oko sat vremena, kada do kraja sledeće godine bude završena od Šapca do Loznice brza saobraćajnica.

“Radićemo i odvojak za Badovince, a kada se tome doda i autoput Sremska Rača – Kuzmin, zaista vidite da se radi čitava mreža autoputeva i brzih saobraćajnica i da će taj deo Srbije biti potpuno premrežen brzim saobraćajnicama”, rekao je Vesić.

Između ostalog, Vesić je rekao da sledeće godine počinje gradnja autoputa Beograd – Zrenjanin –Novi Sad, kao i da će se od Novog Bečeja do Zrenjanina raditi brza saobraćajnica.

“Danas sam bio u Bačkoj Palanci gde sam rekao da ćemo u septembru potpisati ugovor sa Pokrajinom o projektovanju brze saobraćajnice Bačka palanka – Novi Sad. Važno je da se projektuje i da imamo projekte jer će novac doći, mi se približavamo Evropskoj uniji i sve će više novca biti za infrastrutkuru tako da je važno da budemo spremni za to”, rekao je Vesić.

Govoreći o prvih 5,5 kilometara autoputa Niš – Merdare, koji su otvoreni ove sedmice, Vesić je rekao da će ukupna dužina tog autoputa biti 77 kilometara.

Naveo je da je prvih 5,5 kilometara građeno u poluprofilu jer je tako prvobitno dogovoreno, ali da je u međuvremenu ta odluka promenjena i dogovoreno da se u drugoj, trećoj i četvrtoj fazi prve deonice, koja je ukupno duga 32 kilometra, projektuje pun profil autoputa.

“Druga, treća i četvrta faza će biti građene u punom profilu autoputa, a onda će se i prva naknadno raditi dodatni profil”, rekao je Vesić i dodao da će biti jedan od naših najprometnijih puteva jer predstavlja direktnu vezu Srbije sa lukom Drač.

Vesić se osvrnuo i na LIID program za razvoj lokalne infrastrukture u okviru koga lokalne samouprave same mogu da biraju projekte koji će se realizovati.

Naveo je da su to projekti koji se tiču e-mobilnosti što znači da mogu da rade elektropunjače, biciklističke i pešačke staze , parkove, zaštitu od klimatskih promena, zaštitu od poplava, puteve…te izrazio nadu da će projekte izabrati zajedno sa građanima.

Vesić je rekao da su za to opredeljena velika sredstva u ukupnom iznosu od 300 miliona dolara i da će, na primer, Aleksandrovac dobiti 1.143.000 evra, Bajina Bašta skoro 1.600.000, Blace 1.312.000, Vlasotince 1.540.000…

“To je veliki input za lokalnu samoupravu da urade dobre projekte koji su važni za njihove stanovnike i zato ih pozivam da ih urade što pre jer konkurs teče i da konkurišu kako bi mogli da dobiju taj novac”, rekao je Vesić i dodao da konkurs traje tokom leta, prenosi Tanjug.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button