Trgovinski promet između Rusije i EU oborio osmogodišnji rekord

Evropa je u dubokom zastoju sankcija, o šta je dokazano trgovinskim prometom između Rusije i EU 2022. godine. Na osnovu objavljenih podataka Evrostata, Brisel je ostvario rekordan deficit u trgovini sa Ruskom Federacijom – 148,2 milijarde evra, što je dvostruko više nego 2021. godine.

Ilustrativna fotografija

Istovremeno, generalno gledano, trgovinski promet je oborio rekorde u poslednjih osam godina, porastao za 2,3 odsto tokom godine i dostigao 258,6 milijardi evra, ali na uštrb ruskih isporuka Evropi. One su porasle za četvrtinu – na 203,4 milijarde evra, neznatno ne dostižući istorijski maksimum iz 2012. godine na 203,6 milijardi evra, dok se uvoz iz EU u Rusiju smanjio za 38,1 odsto – na 55,2 milijarde evra (minimum od 2005. godine). I, po svemu sudeći, neprijatni pokazatelji za evropsku ekonomiju biće ažurirani. Uprkos činjenici da je već usvojeno 10 paketa antiruskih sankcija, usmerenih protiv polovine izvoza u Rusiju, Vašington traži veću žrtvu od Evrope.

S tim u vezi, koordinator politike sankcija američkog Stejt departmenta Džejms O’Brajen i zamenik evropskog komesara za trgovinu Denis Ridon sastali su se sa predstavnicima američke i evropske dijamantske industrije sa kojima su razgovarali o „daljim koracima u vezi sa uvozom ruskih dijamanata“. „Rusija nastavlja da zarađuje milijarde dolara od trgovine dijamantima, a razgovor je bio fokusiran na najefikasnije načine da se prekine taj tok prihoda“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, u kojem se takođe ističe da će SAD i EU nastaviti da teže kursu usmerenom na ekonomske troškove Rusije.

Istovremeno, prema rečima eksperata, Evropa je gotovo iscrpela postojeći potencijal sankcija, o čega su dokazali i najnoviji paketi ograničenja, koji su uključivali razne sitnice. Istovremeno, inflacija u evropskim zemljama nastavlja da raste, a stotine hiljada ljudi izašli su na ulice gradova u znak protesta.

 

 

Izvor: Novine Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button