Tončev: Bespatne udžbenike zaslužuju i deca iz nerazvijenih opština, a ne samo beogradska

Foto: Promo, Espreso

Podela besplatnih udžbenika morala bi da počne od najsiromašnijih opština u Srbiji a ne od Beograda, izjavio je Novica Tončev, ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština tokom boravka u Nišu gde je sa predsednicima 38 nedovoljno razvijenih opština u Srbiji potpisao ugovore za projekte sa kojima su oni konkurisali kod ministarstva. On je dodao da je svoj stav o podeli besplatnih udžbenika osnovcima i srednjoškolcima u celoj zemlji izneo i na sednici Vlade Srbije kao i na sednici Komisije za BDP gde je  bio prisutan i predsednik Aleksandar Vučić.

„Nisam kritikovao ovu akciju u Beogradu ali je bilo neprirodno da samo Grad Beograd dobije besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole, a deca su čak dobila i po 6.000 dinara za Novu godinu. Mislim da Grad Beograd to zaslužuje, ali moja  teza je da život skuplji u malim mestima nego u Beogradu i ja to dobro znam jer živim u Surdulici. Zbog toga sam uvek da plate budu veće u ovim opštinama nego u Beogradu. Da neko iz male opštine odgleda fudbal, da ode u pozorište, na lečenje, da ode da se školuje, on mora da plati i prevoz do Niša ili Beograda, treba da plati stan i ostalo. Građani Beograda imaju sve to na 100 metara, i zdravstvene centre, ambulante, pozorišta, sportske terene, hale i ostalo“, kazao je Tončev i dodao da, „ako su deljeni besplatni udžbenici trebalo je krenuti od najsiromašnijih pa do najbogatijih opština“

„Tražio sam od Vlade da svi učenici u Srbiji imaju besplatne udžbenike jer i stanovnici malih opština zaslužuju iste uslove za život kao i stanovnici Beograda“, katao je Tončev.

Dodao je da se budžet Grada Beograda ne puni samo od Beograđana nego i od privrede u malim sredinama. Kao primer naveo opštinu Surdulicu iz koje on dolazi.

„U opštini iz koje ja dolazim imamo dve velike kompanije, „Knauf“ i „Koka kolu“. Oni imaju u našoj opštini po 40-50 radnika, gde se porez na to sliva u tu opštinu. Ali imaju oko 100 radnika zaposlenih u Beogradu, gde im je centrala, i zbog toga se puni tamo budžet“, istako je ministar Tončev.

 

 

Izvor: Jugpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button