Toksikolog: Država morala mnogo bolje da reaguje i zaustavi curenje amonijaka

Izvor: Fonet/Nenad Paunović /Pirot plus online

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji, toksikolog Dragan Joksović pojašnjava za N1 da amonijak u dodiru sa vodom stvara amonijum-hidroksid koji je korozivno sredstvo, i da trovanje tim gasom može biti ozbiljno, čak i smrtno. Skrenuo je pažnju građanima Pirota da nema nikakve vajde od maski koje nose, već je mnogo bolje staviti vlažnu krpu koja će zaustaviti amonijak da ode u pluća.

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što on ima jak miris koji upozorava, te i njegove minimalne koncentracije upozoravaju ljude, te obično pobegnu sa tog mesta.

Prilikom izloženosti amonijaku, stvaraju se korozivne promene na sluznicama plućnog trakta, od usta, preko grla do bronhija, gde se stvaraju kao mali čirevi, i to može biti veoma bolno, takvi pacijenti mogu da zvarše i sa edemom pluća i da preminu, upozorava toksikolog.

Smatra da će relativno brzo doći do njegovog raščišćavanja, jer je on lakši od vazduha pa će da ode uvis, gde će ga „razjuriti vetar“ ili će ga kiša rastvoriti.

Ističe da je država morala mnogo bolje da reaguje i da već ima ekipu koja će da interveniše, a ne da osniva nekakve komisije koje tek treba da procenjuju kako će zaustaviti curenje amonijaka, koje traje i dalje.

Dodaje da postoji oblast u toksikologiji – organizacija zbrinjavanja u hemijskim akcidentima, i da to niko nije shvatao ozbiljno.

Navodi da je „hemija naš protivnik u svakoj situaciji“ i da sve treba da se predvidi – šta se vozi, kakvom prugom, ko treba da reaguje ako se nešto desi.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button