Termalni komfor: Kako 33 stepena izgledaju kao 40

Filip Krainčanić/Nova.rs

U Beogradu je termalni komfor je subjektivni osećaj u koji se uključuju podaci kao što su temperatura vlažnost vazduha, brzina vetra i Sunčevo zračenje sve manji i manji, odnosno leta su nelagodnija iz godine u godinu.

Kažu da je 33, ali osećaj je kao da je 40 stepeni, često možemo da čujemo. Istraživači to zovu „termalni komfor“, a cilj je izmeriti ne samo temperaturu vazduha, već i subjektivni osećaj.

Milica Lukić istraživačica sa Geografskog fakulteta, piše kako na taj osećaj utiče i urbanizam glavnog grada Srbije.
Kako navodi, u Beogradu postoje dva velika izazova koja dovode u pitanje kvalitet života u budućnosti. Pre svega, kako navodi u tekstu za sajt “Klima 101” Beograd nosi epitet „najvećeg evropskog gradilišta“.

Građevinarstvo zagreva Beograd

Kako navodi „Centar za eksperimente i urbane studije“ (CEUS), stručno udruženje arhitekata i urbanista iz Beograda, od 2016. do 2020. godine broj godišnje izgrađenih stanova porastao je za 70 odsto, a broj godišnje izgrađenih kvadratnih metara visokogradnje porastao je za čak 350 odsto.

Najintenzivnije se gradi u teritorijalno najmanjim, centralnim gradskim opštinama: na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu, gde je postojeća gustina izgradnje velika, a gde su zelene površine nedovoljno zastupljene i neravnomerno raspoređene, te je ranjivost na posledice klimatskih promena značajna.

Centalno gradsko područje je izrazito deficitarno zelenilom. Kako se navodi u Planu generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda, koji je usvojen 2019. godine, u prestonici javno zelenilo, bez šuma čini svega 2,83 odsto ukupne površine grada, što je daleko ispod evropskog proseka.

Drugi izazov je izmena mikroklime grada pod uticajem klimatskih promena, te nepovoljan termalni komfor.

U poslednjih pola veka dva stepena toplije

Istraživanja domaćih naučnika pokazuju da se klima Beograda značajno izmenila tokom poslednjih pola veka. Srednja godišnja temperatura u Beogradu za period 1941. – 1990. godine iznosila je 11,9 stepeni. Posle 1990.godine, a posebno nakon 2000-tih beleži se značajan rast ne samo srednje dnevne temperature, već i njene minimalne i maksimalne vrednosti. Tako je u periodu 1991-2020. srednja godišnja temperatura iznosila 13,2 stepena.

vrućina rashlađenje voda
Dragan Gojić/Beta

Osim temeprature posredno se menjaju I drugi parametri koji utiču na termalni komfor.

Termalni komfor je, podsećamo, „stanje uma kojim se izražava (ne)zadovoljstvo termičkim okruženjem“, i u velikoj meri utiče na kvalitet života i javno zdravlje građana. Kakav je zapravo termalni komfor naše prestonice?

Za ocenu termalnog komfora koriste se različiti indeksi, koji kombinuju više meteoroloških i fizioloških parametara, od kojih je u Evropi jedan od najprimenjivanijih Univerzalni Termalni Klimatski Indeks (UTCI).

On se izražava u ekvivalentnoj temperaturi u stepenima Celzijusa, a u koju se, pored temperature vazduha, po posebnim metodologijama uključuju podaci kao što su vlažnost vazduha, brzina vetra i Sunčevo zračenje.

Termalna nelagoda

Kada se pogleda Beograd, treba istaći da su četiri od pet godina sa najvišim godišnjim vrednostima ovog indeksa zabeležene u periodu 2015-2020.

U grafiku koji sledi prikazani su rezultati merenja maksimalne ekvivalentne temperature, ali slični rezultati se dobijaju i merenjima jutarnjih, večernjih, srednjednevnih i minimalnih vrednosti indeksa UTCI:

Rast vrednosti indeksa znači da je termalna nelagoda prilikom boravka na otvorenom sve učestalija, kako u jutarnim časovima, tako i u večernjim, a naravno podnevnim i popodnevnim, posebno tokom letnjih meseci, kada se i beleže najviše vrednosti.

Vesna Lalić/Nova.rs

Leta u Beogradu se pokazuju kao najnepovoljnija u pogledu termalne nelagode, posebno u julu i avgustu, gde se poslednjih godina (2015-2020) beleži sve veći broj dana kada kombinacija meteoroloških parametara i uslova lokalne sredine rezultuju najvišim kategorijama termalnog stresa: snažnog, veoma snažnog i ekstremnog toplotnog stresa koji izazivaju najsnažniji fiziološki odgovor, te značajno iscrpljuju naša tela.

U takvim situacijama pojava zdravstvenih rizika je učestalija: npr. osip, grčevi, umor praćen mučninom, vrtoglavica, nagli porast telesne temperature i eventualno najteže stanje toplotni udar, pa i smrt, a posebno među decom, starijim osobama i hroničnim bolesnicima, trudnicama i radnicima koji obavljaju naporne fizičke poslove na otvorenom (poput radnika u građevinarstvu, energetici, rudarstvu).

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button