Svinjsko meso počelo da pojeftinjuje

Smanjena kupovna moć potrošača uticala je na sniženje cena svinjetine..
 

(Foto I. Albunović)

 

Posle više meseci paprenih cena svinjsko meso počelo je nedavno blago da pojeftinjuje i u maloprodaji. Trend smanjenja otkupnih cena svinja na stočnim pijacama uočen je još sredinom decembra, a rezultat se konačno može osetiti i u mesarama.

Tako smo juče u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u Beogradu zabeležili da se svinjske krmenadle, iz domaće proizvodnje, prodaju za 531 dinar po kilogramu. Podsetimo, u avgustu prošle godine država je produžila ograničenje cena mesa tako da svinjski but u maloprodaji, recimo, nije smeo da košta više od 750 dinara. Ova kategorija mesa u supermarketima juče je mogla da se pazari za 650 dinara.

Cena svinjske plećke je 623 dinara, takozvani „šol” 698, dok file kao jedna od najskupljih kategorija i dalje beleži visoku cenu od gotovo 1.200 dinara po kilogramu. Ovo je potvrda skorašnjih predviđanja poznavalaca tržišta da će meso u Srbiji početi da pojeftinjuje neposredno posle praznika.

Naši sagovornici su naglasili da je ovaj proces započet još u decembru kada su pale cene svinja u otkupu. Naveli su da je ova, do sada nezabeležena tržišna situacija, direktna posledica smanjenja kupovne moći potrošača, ali delom i uvoza koji je porastao.

I na stočnim pijacama, prema analizi reportera Sistema tržišnih informacija (STIPS) cene svinja su u velikom broju gradova u Srbiji bile u padu. Jasno je šta o ovome misle proizvođači, budući da je cena tovnih svinja, u periodu od mesec dana, sa 240 dinara, snižena i na manje od 200 dinara.

Agrarni analitičar Čedomir Keco, kazao je za „Politiku” da trenutna dešavanja naravno ne pogoduju farmerima.

– Jedno vreme svinje su bile skuplje od junadi, što je potvrda višegodišnje oscilacije cena i to je uticalo na pad proizvodnje u oba sektora. Kod junadi smo za godinu i po dana izgubili 4.000 proizvođača, toliko njih je prestalo da tovi – rekao je on.

Iako je za potrošače ovo dobra vest, proizvođači su pod pritiskom da dođu do kvalitetnog kukuruza za ishranu životinja kao i da ostale komponente budu prihvatljive za pravljenje smeša.

– U jednom delu Banata trenutno su svinje jeftinije i od 180 dinara po kilogramu, a ima i mesta gde su 250. Cene se stalno menjaju i u takvim nestabilnim uslovima nema proizvodnje – naglasio je Keco. Napomenuo je da ova situacija može da potraje. Kada je manja potrošnja mesa velike klanice koje imaju svoje farme kolju svoje tovljenike i potpuno obustavljaju otkup sa tržišta.

– To utiče na pad cena, a klaničari se potom pojavljuju na tržištu na kome su oborili cene – naveo je Keco. Naš sagovornik rekao je da nema oporavka stočarstva, i to u svim sektorima, bez ozbiljne ekonomske analize u ministarstvu, a to neće ići bez nadoknade svih potraživanja koje država ima prema proizvođačima.

 

 

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button